porodica gerlan

SVI SU KRIVILI DEVOJKU BOGATAŠA, ISPOSTAVILO SE DA JE ON KRIV ZA SVE: Drama čuvene porodice se nastavlja! (FOTO)

Žan Pol Gerlan 50 godina uživao je na tronu bjuti industrije, a sad je u njegovoj porodici eskalirala žestoka pravna bitka

Zanimljivosti
Autor:
SVI SU KRIVILI DEVOJKU BOGATAŠA, ISPOSTAVILO SE DA JE ON KRIV ZA SVE: Drama čuvene porodice se nastavlja! (FOTO)
Foto: Profimedia

Nad domom porodice Gerlan, osnivača francuske parfemske kuće, širi se miris porodičnog razdora. U centru drame našao se Žan-Pol Gerlan(81), proslavljeni parfumer i najbolji 'nos' 20. veka koji je jednom tvrdio da može da identifikuje 3000 različitih mirisa.

Gerlan je zadnji potomak koji se našao na čelu te slavne porodične parfemske kuće, koju je 1828. godine u Parizu osnovao Pjer Fransoa Paskal, a čije u parfeme koristile brojne bogate i slavne osobe, uključujući i britansku kraljicu Viktoriju. Upravo su oni svetu dali vrhunske parfeme poput Naheme, Samsare i Jardins de Bagatelle. Ali, danas jedino što Gerlan, koji boluje od Alchajmerove bolesti, može da nanjuši su porodične svađe, optužbe i teške reči.

Naime, njegov jedini sin Stefan (61), koji je njegov zakonski staratelj od 2013., i njegova partnerka Kristina Krah Mikelsen (63) vode ljutitu sudsku bitku. Stefan se protivi Kristininoj dugogodišnjoj vezi s njegovim ocem i smatra da je plavokosa jahačica, koja je 18 godina mlađa od Gerlana i od 2005. živi na njegovom prostranom imanju južno od Pariza, iskoristila narušeno zdravlje legendarnog parfumera kako bi ga uvukla u brak.

Žan Pol Gerlan
foto: Profimedia

S druge pak strane, Krah je pokrenula pravni postupak protiv Stefana, optužujući ga za "moralno uznemiravanje, nasilje i podvrgavanje ranjive osobe 'lošim uslovima za život koji vređaju ljudsko dostojanstvo'", a optužbu je u njeno ime podneo advokat Frederik Belot. Takođe je izjavila na sudu da njen partner ne boluje od Alchajmerove bolesti. "Žan -Pol ima kratkoročni gubitak pamćenja, ali to nije Alchajmer. Znam jer živim s njim", rekla je Kristina, prenose strani mediji. Osim toga, u najnovijoj optužbi optužila je njegovog sina Stefana da ju je vređao i pokušao pregaziti automobilom.

U razgovoru za AirMail, Stefanov advokat Paskal Koerfer kategorički je odbacio sve optužbe Kristine Krah Mikelsen i rekao da je otac njegov klijent 'pod Stefanovim starateljstvom zbog rizika od manipulisanja i zlostavljanja koje bi mu Krahova mogla da učini.'

Gerlan, koji se više puta našao u centru skandala zbog svojih rasističkih izjava, svoju je partnerku upoznao 2005. godine, a spojila ih je ljubav prema konjima. Njegov sin pokušao je zakonski da spreči njihovo venčanje. Gerlana i njegovu 18 godina mlađu partnerku dodatno je zbližio skandal koji je izbio nakon njegovog rasističkog ispada u kojem je "crnce nazvao lenjima" te je zbog toga osuđen i morao je da platit 6.000 evra kazne. Zbog te je izjave izgubio i velik broj klijenata i poslovnih partnera, među ostalim i LVMH, francuski konglomerat koji je 1994. otkupio brend od porodice Gerlan.

Prošle se godine porodica se ponovn našla na sudu jer je Stefan podigao optužnicu protiv Mikelsen, navodeći da je dopustila da njegov otac dospe u jadno i bedno stanje, "nesposoban da se izrazi ili odgovori i na najjednostavnije pitanje". Tužilac Fiip Tokanie tvrdio je na sudu da Mikelsen nije vodila brigu o svom partneru, o njegovoj "nezi, obrocima i osnovnoj higijeni." "Budući da je njen 'bračni' projekat propao, okrenula se protiv ljudi koji su bili verni Gerlanu i učinila sve kako bi ih sprečila da se brinu o njemu. To graniči s fizičkim maltretiranjem", rekao je tužilac Tokanie.

Frederik Belot, advokat tužene, tvrdio je pak da je Mikelsen uvek bila na raspolaganju svom partneru i da ga "nikad ne napušta". Naveo je i da je čak odlučila da ostane s njim umesto da otputuje kod majke 10 godina pre njene smrti.

"Pravo zapuštanje zapravo dolazi od pravnog staratelja koji je dopustio da njegov otac živi u potpuno neprihvatljivim uslovima. Nije učinio ništa kako bi njegovu kuću održavao čistom. Isključio je grejanje i toplu vodu svuda osim u svojoj sobi. U jednoj od pomoćnih kuća čak raste stablo. Gerlan je velikan i kada bi francuska javnost znala u kakvim uslovima živi, izbio bi neviđeni skandal", rekao je Belot, koji tvrdi da su svi, od tužioca iz Versaja pa sve do sudija, protiv nje zato što je strankinja koja nema jake pristalice uz sebe, kao što ih ima moćna porodica Gerlan.

"Ona nije tamo zbog svog interesa, već iz lojalnosti. Ne želi da napusti Žan-Pola jer, kako sama kaže, onog dana kad nje ne bude tamo, Bog zna šta će biti s njim", rekao je advokat.

A sada je partnerka poznatog francuskog parfumera podignula novu optužnicu protiv njegovog sina jedinca. Krah Mikelsen tvrdi da je Stefan otpustio osoblje svog oca, da odbija da plati održavanje imanja i da daje samo nedeljni džeparac u iznosu od oko 120 evra. Navodno je Stefan pune tri nedelje gasio grejanje i toplu vodu, te je takođe blokirao pristup internetu, uskratio međunarodne pozive i svom ocu oduzeo pasoš.

Krah Mikelsen, koja je deo svoje mladosti provela u Australiji i živela u Švajcarskoj kada je upoznala Gerlana 2005., kaže da Stefan vodi bitku kako bi je izbacio iz kuće u kojoj je živela otkako ju je Gerlan pozvao da tamo dovede svoje konje. Njegov sin živi u Grosrouvreu, selu udaljenom 15 minuta od njihovog imanja.

Žan Pol Gerlan
foto: Profimedia

"Učinio je sve kako bi me se rešio. Jako sam uplašena, zabrinuta sam za svoj život", rekla je Krah Mikelsen za Tajms i pokazala zapuštene odaje čija su vrata uklonjena po Stefanovom nalogu kako ne bi mogla pokrenuti biznis s konjima. Pokazala je i mesto gde se, navodno, Stefan u nju zamalo zabio svojim automobilom marke Audi, ali ona se bacila u grmlje. "Postoji mali zid. Kako sam mršava, uspela sam da ga preskočim i to me je spasilo", rekla je Krisitna.

Dvojica njenih prijatelja dali su iskaze policiji o navedenom incidentu, koji je također predmet istrage. Na pitanje zašto nije povređena, odgovorila je da je bila zaštićena debelim kaputom. Sudija bi trebalo da donese odluku o ovom slučaju pretnje smrću za nekoliko nedelja.

Stefanov advokat Pascal Koerfer odbacio je priču o incidentu s automobilom kao "izmišljotinu beskrupulozne žene koja ne preže ni pred čim, samo kako bi se dočepala Geralnovog bogatstva". "To je čista kleveta", rekao je advokat.

Međutim, Stefanovom slučaju ne pomaže ni 40-minutni snimak razgovora koju je Krah Mikelsen snimila u maju 2020. godine. "Znaš li šta si ti? Jedna obična kučka. Baciću te o zid, zabiću ti glavu u balu sena... Želim da ti opalim veliki, jak šamar... To bi mi pričinilo veliko zadovoljstvo", govori joj Stefan u navedenom snimku i nastavlja: "Ti si obična kurva, to se mora reći. Sve dok sam ja živ, nećeš se udati za njega". Snimak je takođe naveden kao dokaz na sudu u tužbi protiv Stefana. On je naziva lenjom, prljavom spletkarašicom koja ne zna ni da kuva.

"Živiš sa starijim gospodinom. Čekaš da postaneš gospođa Gerlan. Ali ja ću te izbaciti odavde. Ako nastaviš da ga gnjaviš, uveravam te da će tvoji konji otići. I pazi na svoje konje, jesi li me čula? Razmišljaj o tome. To je jedino što imaš... Ti si samo obična kuja", nastavlja. Njegov advokat tvrdi da je ovaj snimljeni razgovor bio isprovociran kako bi ga se uhvatilo u zamku.

Međutim, njenoj verziji priče u prilog ide i izjava Desi de Po, koja se danas preziva Rispoli, a koja je bila u vezi s Gerlanom od 1985. do 2003. godine. Upravo je ona bila muza za njegov parfem Samsara. 79-godišnja Rispoli izjavila je da je Stefan Gerlan vodio sličnu 'kampanju' i protiv nje tokom njene veze s njegovim ocem.

"Širio je po Parizu razne loše stvari o meni. Kada sam to čula, bila sam poprilično zgrožena stvarima koje je izmišljao – poput, na primer, toga da će mu otac propasti jer je morao mene da izdržava od jutra do mraka. Bila sam veoma besna zbog toga", rekla je za Tajms. U stvarnosti se pak Geraln preselio kod nje u njenu vilu, a razlog je bilo neprijateljstvo njegovog sina i tadašnje partnerke. "Ja sam se u potpunosti brinula o njemu. Plaćala sam njegovu hranu, higijenske potrepštine, čak i konjušare za njegove konje. Nikad nisam otišla da živim na njihovo imanje. Nikad se nisam udala za njega upravo zbog njegovog sina", dodala je. Nakon što su se razišli, Ruspoli je ostala u kontaktu s Gerlanom, a poslednji su se put videli pre četiri godine. Tvrdi da je on predivna osoba, vrlo kulturan, načitan i kreativan, ali smatra da nije jednostavno živeti s njim.

Iako je čula različite priče o Gerlanovoj sadašnjoj partnerki i njegovom nasledniku, Desia Ruspoli smatra da bi Žan-Pola Gerlana svi trebalo da ostave na miru. "Nadam se, zbog njega da će ovo završiti. On ne zaslužuje tako užasan kraj svoga života", zaključuje bivša partnerka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs