ROMAN ABRAMOVIČ

OD SIROČETA IZ SIBIRA DO MILIJARDERA: Da li se Roman Abramovič obogatio zahvaljujući svom prijatelju - Putinu? (FOTO)

Ruski oligarh Roman Abramovič postao je milijarder nakon raspada SSSR-a, zahvaljujući unosnim poznanstvima i političkim vezama.

Vip priča
19:01h Autor:
OD SIROČETA IZ SIBIRA DO MILIJARDERA: Da li se Roman Abramovič obogatio zahvaljujući svom prijatelju - Putinu? (FOTO)
Roman Abramovič, Foto: Profimedia

Roman Abramovič, ruski milijarder i donedavni vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, prijatelj je Vladimira Putina, a pre nekoliko dana proteran je iz Velike Britanije. Naime, jedan od od 35 ruskih oligarha koje je ruski vođa Aleksej Navaljni naveo kao glavne pokretače Putinove kleptokracije.

Tokom poslednjih 20 godina Abramovič je bio upleten u niz sudskih tužbi, od ucene i podmićivanja do prevare s kreditima.

Donedavno je živeo luksuzno, ali povučeno - u svojim vilama ili superjahtama. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 8,4 milijarde funti.

BOGATA KAO CAR NIKOLAJ, NA NJENU LEPOTU PADAJU MILIJARDERI: 10 stilskih pravila Daše Žukove! (FOTO)

Roman Abramovič
foto: Profimedia

Našao je i vremena za stvaranje velike porodice, sa dve od tri bivše supruge dobio je sedmoro dece. Jedna od njih, 27-godišnja Sofija, pre nekoliko dana na društvenim mrežama je objavila poruku protiv očevog prijatelja Putina.

'Najveća i najuspešnija laž propagande iz Kremlja je da većina Rusa stoji uz Putina', poručila je na Instagramu uz znak na kojem je ruski predsednik precrtan.

Tokom vikenda Abramovič je otkrio da više nije vlasnik Čelzija i da je klub nakon 20 godina predao poverenicima klupskog udruženja.

Bavio se i politikom

Ruski oligarh rođen je kao siromašno siroče u Saratovu na jugozapadu Rusije. Od četvrte godine odgajali su ga baka i deda u Sibiru. Nakon što je odustao od dva fakulteta, počeo je da prodaje plastične lutke na pijaci, a njegov prvi korak prema ozbiljnom obogaćivanju počeo je tokom perestrojke, kada je SSSR počeo da se raspada. Naime, promene su olabavile pritisak režima na kompanije pa su tako oligarsi mogli da legalizuju i kupe državne firme.

Abramovič je 1992. godine uhapšen jer je koristio lažna dokumente kako bi nabavio 55 tankera dizela, ali optužbe protiv njega su ubrzo odbačene.

Njegovo je bogatstvo dodatno naraslo kada se sprijateljio s Borisom Berezovskim, koji je vodio fabriku automobila Lada i bio blizak prijatelj tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina. Nakon raspada SSSR-a zaradio je svoje prve milijarde, i to kupovinom naftne kompanije Sibneft. S Berezovskim je kupio kompaniju za 100 miliona funti, kada je njena vrednost bila procenjena na 600 miliona funti. Time je izgradio osnovu za zgrtanje ostatka bogatstva, a samo je prodajom Sibnefta zaradio 1,8 milijardi funti.

Abramovič se bavio i politikom. Naime, 2000. godine postao je guverner dalekoistočne regije Čukotke, osvojivši čak 92 posto glasova i uloživši 180 miliona funti u kampanju.

ODREKAO SE ŽENA, TENISA, LJUDI I RUSIJE: Ovako danas živi nafatalniji teniser ikada - MARAT SAFIN! (FOTO)

Roman Abramovič
foto: AP / Matt Dunham

Pre 19 godina kupio je britanski fudbalski klub Čelzi i uložio nezamislive svote novca kako bi ga pogurao. Ekipu je s kraja preobrazio u diva Premijer lige.

Uprkos tome što je vrlo misteriozan i preferira život daleko od svetla reflektora, milijarder vodi luksuzan život u kojem mu ne manjka superjahti i privatnih aviona.

Sa svojim plovilima leti se često zna da se usidri na hrvatskoj obali. Njegova superjahta Eclipse najveća je i najskuplja megajahta na svetu. Dugačka je 170 metara, ima čak 70 članova posade, 15 soba tri helidroma, diskoklub, dva bazena, velnes centar i protivraketni štit.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs