saznajte više

VOLIM TE, ALI SEBE VOLIM VIŠE: 5 lekcija kojima nas je naučila serija SEKS I GRAD! (FOTO)

Da li se slažete?

Zanimljivosti
09:04h Autor:
VOLIM TE, ALI SEBE VOLIM VIŠE: 5 lekcija kojima nas je naučila serija SEKS I GRAD! (FOTO)
Foto: Profimedia

Malo je onih koji do sada nisu pogledali makar jednu epizodu kultne serije Seks i grad o četiri šik drugarice sa užurbanog Mehnetna. Budući da je upravo izašao nastavak ovog ostvarenja pod nazivom And Just Like That, odlučili smo da se osvrnemo na dosadašanje sezone i prisetimo čemu su nas do sada naučile Keri, Miranda, Šarlot i Samanta.

O modi

Keri Bredšo
foto: Profimedia

Iako na pomen Seks i grada svi prvo pomislimo na Keri – njen besprekoran modni ukus, raskošne haljine, midi suknje od tila i nezaobilazne Manolo Blahnik salonke, bilo bi nepošteno reći da nas ostale tri junakinje nisu inspirisale na tom polju. Naprotiv! Svaka od njih vešto je koketirala sa različitim odevnim komadima i stilovima – od atraktivne Samante u pripijenim haljinama, preko ležerne Mirande u komadima muškog kroja do elegantne Šarlot u damskim kompletima.

Ako na sve to dodamo obilje dizajnerskog nakita, brendiranih i vintage tašni i drugih modnih detalja, jasno je zašto je Seks i grad bila i ostala prava poslastica za sve modne sladokusce.

„Imam ovaj jedan mali porok… Skupa obuća.” – Keri

O prijateljstvu

Seks i Grad
foto: Profimedia

Serija Seks i grad unela je pravo osveženje na male ekrane prilično eklektičnim odabirom glavnih junakinja i stavljanjem ženskog prijateljstva u prvi plan. Iako potpuno različite, Keri, Samanta, Šarlot i Miranda savršeno se slažu, međusobno teše, dopunjuju i razumeju. Jedne drugima su i rame za plakanje, ali i najbolje društvo za šoping, ručkove i ludi provod do jutra, naravno uz nezaobilazni Cosmopolitan! Iako i među njima povremeno dolazi do svađe i sukoba, one i takve situacije prevazilaze i rešavaju na konstruktivan način, shvatajući da im je njihovo prijateljstvo važnije od ličnog ponosa.

„Dogovorile smo se odavno – muškarci, bebe, nije važno. Mi smo srodne duše.” – Samanta

O feminizmu

Samanta Džouns
foto: Profimedia

Te 1998. HBO je uzdrmao javnost kreirajući seriju o grupi mladih ljudi koji otvoreno govore o seksu. No, to možda u prvi mah i ne bi bilo tako čudno da sva četiri glavna junaka nisu bile… žene! I to žene koje su svoje, finansijski nezavisne, koje rade na visokim pozicijama (Keri kao kolumnistkinja, Miranda kao advokatica, Samanta kao PR menadžerka, Šarlot kao vlasnica umetničke galerije), i uz to se savršeno zabavljaju i bez muškaraca.

Iz ove perspektive, to nam možda ne deluje toliko revolucionarno jer dosta mladih žena danas vodi upravo takav stil života, ali imajući u vidu da se radi o periodu od pre više od dvadeset godina, ne čudi što je ova serija na neki način utrla put feminizmu na malim ekranima, koji su sledile mnoge „ženske” serije nakon nje.

„Volim te, ali sebe volim više.” – Samanta

O romantičnim vezama

Keri Bredšo
foto: Profimedia

Ono što Seks i gradu daje romantičan prizvuk svakako je burna ljubavna priča između Keri i gospodina Zverke, koja se razvija od prve do poslednje sezone, uz brojne uspone i padove. Kroz njihovu vezu, ova serija govori o mnogim važnim temama koje se tiču emotivnog života kao što su: ljubav na prvi pogled, faza zaljubljenosti i „leptirića”, brojni izazovi, razočaranje, prevara, brak i razvod.

Ova serija raspršila je iluzije o Gospodinu Savršenom, te nas naučila da nije toliko bitno koliko imamo godina, koje smo seksualne orijentacije, da li smo singl ili imamo partnera… sve dok volimo i prihvatamo sebe.

„Muškarci u četrdesetim su poput nedeljne ukrštenice Njujork Tajmsa: lukavi, komplikovani i nikada niste sigurni da ste dobili pravi odgovor.” – Keri

O seksu

Keri Bredšo, Sara Džesika Parker, Seks i grad
foto: Profimedia

Za kraj, Seks i grad je, pored mnogih drugih tema, ogolio i temu seksa. Sve četiri glavne junakinje imale su vrlo uzbudljiv seksualni život i nisu se libile da otvoreno govore o svojim iskustvima. Seks sa dosta mlađim partnerom, orgazam, trojke, vibrator, menopauza – njima ništa od toga nije bilo strano. Žene širom planete mogle su da se povežu sa njihovim pričama i konačno su dobile odgovore na mnoga intimna i delikatna pitanja o kojima nisu mogle da razgovaraju sa svojim prijateljicama u realnom životu.

„Muškarci koji previše dobro izgledaju nikada nisu dobri u krevetu jer nikada nisu ni morali biti.” – Keri

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs