Neverovatno

KOSMONAUT GODINU DANA OSTAO "ZABORAVLJEN" U SVEMIRU: Kada se vratio, njegova zemlja više nije postojala! (VIDEO)

Bio je pripremljen da na svemirskoj stanici ostane pet meseci, ali se na Zemlju vratio tek sledeće godine!

Zanimljivosti
Autor:
KOSMONAUT GODINU DANA OSTAO "ZABORAVLJEN" U SVEMIRU: Kada se vratio, njegova zemlja više nije postojala! (VIDEO)
Foto: Wikipedia

Kosmonaut Sergej Krikaljov otišao je na stanicu Mir 18. maja 1991. zajedno sa ostalim članovima posade. Trebalo je da se vrati na Zemlju za pet meseci, ali ... vratio se tek 25. marta 1992. godine. Gledao je iz svemira kako se Sovjetski Savez raspada. Krikalev je leteo kao sovjetski kosmonaut, a vratio se kao poslednji građanin SSSR -a ...

Dok je bio u svemiru, njegova domovina se raspala. Bio je primoran da postavi svetski rekord u svemiru. Dok je u Moskvi trajao državni udar, stanica MIR je nastavila da se okreće oko Zemlje.

Stanica je postala njegov dom i poslednji komad SSSR-a. Kada ga je SSSR poslao u svemir njegova misija je osmišljena da traje pet meseci najviše. Nisu ga pripremili za više. Kolaps SSSR je bio ogroman udarac svemirskoj industriji. Sergeju je rečeno da zemlja nema novca da ga vrati. Zamolili su ga ostane što duže na svemirskoj stanici.

Bilo mu je veoma teško, to što je u orbiti više od očekivanog, i sve to je štetno utisalo na njegovo zdravlje. Posledice su mogle biti veoma ozbiljne – kosmičko zračenje, rizik od raka, slabljenje imunog sistema. Po želji, sam Sergej je mogao da napusti "MIR" u bilo kom trenutku. Na stanici je kapsula za spasavanje. Ali to bi dovelo do uništenja same stanice. Sergej nije odustao. Njegova misija je trajala duplo duže – 311 dana.

U Rusiji je počela hiperinflacija. Vlada je prodala sve što je mogla, uključujući i prostor za stanicu MIR. Japan je kupio lokaciju za 12 miliona dolara, Austrija za 7 miliona dolara. Takođe su hteli da prodaju stanicu dok je još bila u funkciji.

Svi članovi posade su se vratili kući, osim Sergeja Krikaljova. Smenjen je kada je njegovo mesto kupila Nemačka za 24 miliona dolara.

Sergej Krikaljov vratio se kući 25. marta 1992. Nakon sletanja, iz kapsule je izašao čovek sa slovima SSSR na skafanderu. U rukama je držao zastavu Sovjetskog Saveza. U izveštajima je pisalo da je izgledao iscrpljeno, koža mu je bila bleda kao kreč. Telo mu je bilo u očajnom stanju. Četiri osobe su mu pomogle da se spusti na zemlju.

Mesto gde je sleteo, predgrađe Arkalika, prestalo je da bude sovjetska teritorija i postalo je Kazahstan. Njegov rodni grad Lenjingrad postao je Sankt Peterburg. Njegova velika plata sovjetskog kosmonauta od 600 rubalja sada je mogla da pokrije samo troškove kilograma kobasica.

Krikaljov je postao poslednji kosmonaut koji je na poklon za let dobio automobil Volga. Dve godine kasnije biće mu dodeljena titula "Heroja Rusije". Nešto kasnije, on će postati prvi ruski kosmonaut koji je leteo šatlom NASA. Za naredne dve godine biće prvi na stanici ISS.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs