obavezno pročitajte

SLUŠAJTE SVOJE TELO, PRONAĐITE ŠTA VAS SMIRUJE: 6 trikova koji će popraviti vaš radni dan!

Način na koji radimo je lična stvar, poslovne navike jedne osobe za drugu osobu mogu biti kompletna noćna mora. Neko je produktivniji ujutru, nego sve završi noć pre, jasno je da je sistem od 9 do 5 uveliko prevaziđen, a ono što svi sada gledamo jesu rezultati.

Zanimljivosti
08:24h Autor:
SLUŠAJTE SVOJE TELO, PRONAĐITE ŠTA VAS SMIRUJE: 6 trikova koji će popraviti vaš radni dan!
Foto: Shutterstock

Pa ako još uvek ne možete da se organizujete kako vama odgovara i budete najproduktivnija verzija sebe, vreme je da razmislite o promenama navika koje će vam na duže staze omogućiti bolje rezultate. Post-karantinski period je idalan da razmislimo o tome, budući da smo imali jedinstvenu priliku da zastanemo i iskočimo iz začaranog kruga poslovnih obaveza.

SLUŠAJTE SVOJE TELO

Ključno je da na posao krenete odmorni i naspavani. Iako deluje kao dobra ideja da odmah u sedam ujutru u krevetu otvorite laptop i tako budete upućeni u dešavanja pre svih, to i nije toliko zdravo po vaše živce. Produktivnost se ne meri činjenicom koliko je bilo sati kada ste uključili kompjuter, već količinom obavljenog posla pošto izađete iz ofisa. Znači: držite se rasporeda, ali dozvolite sebi i da od njega odstupite kada vam telo traži još odmora i pauzu.

IDITE NA RUČAK

I hajde ponovo da kažemo: idite.na.ručak. Svi smo krivi za konstantno sedenje za radnim stolom pa malo po malo, uvodimo i obroke dok kucamo, editujemo i sejvujemo. Da, privlačna je misao da sve što pre završimo, ali primoravanjem sebe na preskakanje pauza štetite svom organizmu na duže staze. Pre svega, posle nekoliko takvih sati smanjuje se vaša efikasnost i gubite oštrinu. Zato pravac šetnja od pola sata, na obrok bez ometanja. Kada se vratite imaćete više energije i kreativnosti. Zauzdajte grižu savesti šta vaše kolege misle o novom ritualu, najčešće ih i nije briga, a za njihovo dobro probajte i njih da izvedete na neophodnu pauzu.

KUPITE DODATNI MONITOR

Većina ljudi danas rade u open space kancelarijama gde svi imaju svoj laptop. To je sjajan koncept, a znate šta je još bolje? Veliki pravi monitor zahvaljujući kome više nećete žmirkati i juriti brojke po sitnom ekranu. Pored toga sedenje za stolom uz monitor pravih dimenzija može da vam popravi i držanje. Ukoliko niste u prilici da investirate, zamolite ekipu iz IT sektora da vam posude neki monitor koji trenutno nije u upotrebi.

SHVATITE ŠTA JE VAŠ POSAO

U eri slašera teško je razgraničiti šta su čiji radni zadaci i ako ste talentovani za nekoliko različitih oblasti brzo ćete početi da učestvujete u delovima projekta koji zapravo nemaju veze sa vama. Posle nekog perioda počećete da se osećate čak i uvređeno što vas kolege ne zovu na primer na kreativni brejnstorming ili dizajn brif. Naučite da dopustite ostalima da rade svoj posao, čak i u slučaju da imate dovoljno ekspertize koja im moće pomoći. Ako zapnu pitaće vas za mišljenje, a vi ćete takvim ponašanjem izbeći stalni stres i rad 24/7.

PRONAĐITE ŠTA VAS SMIRUJE

Sećate se priče o Pavlovljevom efektu? Kreirajte jedan koji će vašem mozgu poslati jasnu poruku da je vreme da se uspori i samo pluta. Dobar način jeste da pronađete mirisnu sveću čija aroma vas vraća u neka prošla vremena, ili vas idealno, seća na odmor. Setite se i da nekoliko puta u toku dana opustite vilicu, zabacite ramena unazad i udahnete duboko. Ako ste u prilici, probajte da u raspored ubacite pet do deset minuta joge. Vaše telo i um će vam biti zahvalni.

ISKLJUČITE KAMERU

New Normal život je, umesto da smanji broj nepotrebnih sastanaka, učinio suprotno! Svi žive na Zoomu, i umesto da pošalju mail od 4 reda jednostavnije im je da organizuju call. Takvo stanje je iscrpljujuće i najčešće samo sedimo ispred ekrana slušajući neke ljude dok zamišljeno klimamo glavom. Ko još ima vremena za to? Procenite koji sastanci se moraju desiti uživo, a nepotrebne otkažite i zamolite za smernice mejlom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs