Ovo je mogla da smisli samo ona

MUŽ JE PREVARIO AGATU KRISTI: Evo kako mu se osvetila slavna književnica! Genijalno!

Budući da je bila poznata književnica, kada je nestala na 11 dana, Agatu Kristi tražila je cela zemlja

Zanimljivosti
10:31h Autor:
MUŽ JE PREVARIO AGATU KRISTI: Evo kako mu se osvetila slavna književnica! Genijalno!
Foto: Profimedia

U decembru 1926. godine Britanijom i svetom proširila se vest da je na putu pronađen prazan automobil sa ženskim bundom. Nakon nekog vremena vest je eksplodirala: književnica Agata Kristi je nestala, a pronađeni automobil pripada njoj.

Skotland Jard je dignut na noge i preturajući podzemni svet raspitujući se o sudbini nestale žene. Ali o njoj nije bilo ni traga ni glasa. Najzanimljivije je to što su svi znali da Arčibald želi da se razvede i da je stoga mogao da je - ubije!

Štaviše, noć kada je Agata nestala, on je bio u seoskoj kući sa svojom ljubavnicom. Skotland Jard je bio siguran da je alibi lažan. Jednom rečju, cela Britanija je sa gađenjem prezirala Agatinog muža i čekala dokaz, sitnicu da ga policija strpa iza rešetaka. Novine, društvo, bili su ogorčeni i zahtevali su da odmah uhapse prokletog muža.

Arčibald je bio najomraženija ličnost tih 11 dana. Njegova ljubavnica nije mogla to da podnese, pa je pobegla od njega.

Novo venčanje nije dolazilo u obzir.

U istragu je doveden i sam Konan Dojl, za kojeg se verovalo da je pronašao nestalu ženu metodom Šerloka Holmsa. A onda je stigao anonimni pozvi koji je saopštio da se nestala žena trenutno nalazi u modernom hotelu Svan Hidropathic, da se mnogo zabavlja na plesnom podijumu i uglavnom ide na veoma skupe banjske tretmane. Policija je izvršila pretres hotela i pronašla književnicu koja je izgledao lepo i odmorno, dobrog zdravlja i raspoloženja.

Živela je u hotelu pod imenom Tereza Hil. Kasnije će reći da je imala "privremeno pomračenje uma od tuge". Stoga se ne seća kako je dospela ovde i ne seća se ničega. Ali psiholozi će reći da su sve ovo trikovi i da nije bilo pomračenja uma, budući da se dama odlično provela u restoranu, igrala i svirala klavir, obilazila skupe banjske tretmane i pila odlično skupo vino. Ono što osoba sa pomračenim umom, u principu, nije u stanju da uradi.

Bila je to osveta njenom mužu, njegovo potpuno poniženje, pobeda nad njim i apsolutni poraz njegovog budućeg braka. Ljubavnice, poput pacova, uvek prve pobegnu sa broda koji tone.

Kasnije je Agata odlučila da se mirno razvede od njega, te se uda za 15 godina mlađeg Maksa Malovana, koji se strastveno bavio arheologijom.

Ova vest će Arčibalda izbrisati sa lica zemlje.

Što se tiče razlike u godinama sa drugim mužem, Agata je izgovarala divnu frazu:

"Sjajno je imati muža arheologa - svake godine mu postajete sve vredniji".

1 / 4 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs