Neverovatno

KATARINA JE SAMA SEBI ZA ŽIVOTA PODIGLA SPOMENIK: A rođaci su "pocrkali" od zavisti!

O, ovu zanimljivu i poučnu priču vredi pročitati...

Zanimljivosti
Autor:
KATARINA JE SAMA SEBI ZA ŽIVOTA PODIGLA SPOMENIK: A rođaci su "pocrkali" od zavisti!
Foto: Profimedia

Stanovnica Đenove Katarina Kampodoniko postala je poznata celom svetu zahvaljujući spomeniku koji je sebi podigla za života. Zašto je to uradila?

Godine 1804. u Đenovi se u siromašnoj porodici rodila devojčica Katarina. Došlo je vreme i ona se udala. Tradicionalno, za alkoholičara, kao i svaka druga žena u tom vremenu.

Samo za razliku od svih ostalih, Katarini se ova situacija nije dopala. Neko vreme je patila, a onda je učinila nezamislivo – razvela se! Ovo je bilo u vreme kada čak ni jednakost još nije bila ni u najavi!

Tako. Ona se razvela, ali joj je sud, u to vreme pravde, naložio da plaća alimentaciju bivšem mužu. Stoga je Katarina morala da radi naporno i dugo. Radila je prodavajući slatkiše sopstvene proizvodnje, orašaste plodove, pecivo...

Godine su prolazile, roba se dobro prodavala. Mnogi su je poznavali. Iako su, naravno, bili veoma osuđujući nastrojeni prema njoj. U vreme kada je sudbina žene u potpunosti zavisila od tiranije njenog muža, ona je stekla slobodu! Čak su se i rođaci odnosili prema Katarini prilično loše.

"Poludela žena, da se razvede, pazi bogati!"

Ali Katarina je u međuvremenu zaradila pristojno bogatstvo. I pošto nije imala dece, a bila je u poodmaklim godinama, čula je da rođaci već među sobom dele njene pare, mukom zarađene!

"Šta će njoj, ionako nema ni kučeta ni mačeta! Ta neće pare poneti na onaj svet," čula ih je kako pričaju sa ironičnim smehom!

I Katarina je odlučila da uradi nešto skandalozno. Naručila je mermernu nadgrobnu statuu, u prirodnoj veličini. Od najfinijeg mermera. I kupila je sama sebi mesto na groblju, ne bilo koje, već u samom centru, skoro na uglu kopije čuvenog rimskog Panteona. Katarina je još bila živa kada joj je podignut spomenik. Potrošila je čitavo svoje bogatstvo na to.

Stanovnici Đenove su bili ogorčeni! "Zašto nije mislila na rođake? Obična žena da sama sebi podigne mermernu statutu u najboljem delu groblja?!"

Ali Katarina nije marila, i za manje od godinu dana, umrla je spokojno. A mir je našla našla baš tamo gde je želela. Naravno, novac je ponela sa sobom u grob!

Inače, urbana legenda kaže da neke žene dobijaju na ruletu samo zato što se klade na broj koji odgovara datumu Katarinine smrti.

Katarina Kampodoniko
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs