Jer priroda to zaslužuje

OBELEŽEN POČETAK TREĆEG CIKLUSA PROJEKTA ''ZASADI DRVO'' Ana Aleksić: Cilj nam je da Srbija bude što zelenija

Početak trećeg ciklusa projekta "Zasadi drvo" koji nosi naziv "Četiri godišnja doba", a za cilj ima sadnju duplo većeg broja stabala u odnosu na prethodnu godinu, a početak projekta obeležen je u Botaničkoj bašti ''Jevremovac''.

Lifestyle
14:07h Autor:
OBELEŽEN POČETAK TREĆEG CIKLUSA PROJEKTA ''ZASADI DRVO'' Ana Aleksić: Cilj nam je da Srbija bude što zelenija
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

U narednih 7 meseci planirana je sadnja 200.000 sadnica širom Srbije i nastavak aktivnosti u cilju informisanja i edukacije, a čiji je primarni cilj promena navika građana.

Članica uprave Adria Media Group Ana Aleksić zahvalila se ministrima Ružiću i Nedimoviću, kao i DM drogerijama i svim građanima.

Podsetila je da je veliki projekat započet 2019. godine sa namerom da se 50.000 stabala zasadi u jednom danu i da su to uspeli, kao i da je prošle godine zasađeno 100.000 stabala.

Naglašava da je sada cilj 200.000 stabala da se zasadi za sedam meseci.

"Mi planiramo da ovu akciju nastavimo i dalje, ovo nisu reči, ovo su dela i činimo sve da naša Srbija bude zelenija," rekla je ona.

Događaj je otvorio potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je rekao da su ranijih godina ciljevi bili manji.

"Gledao sam danas da obučem crvenu boju, da bude na radost", rekao je Nedimović i dodao da je bitan rad. "Mnogi pričaju u ekologiji, o vazduhu, vodi i pošumljavanju, ali ostaju samo na rečima," dodaje.

Zasadi drvo
foto: Kurir / Zorana Jevtić

Kako naglašava, ovaj projekat je delo.

"Kada padne zavesa ostaju samo dela", istakao je on.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da mu je veoma drago da ministarstvo na čijem je čelu aktivan učesnik veoma značajne kampanje.

"Ova tema je značajna važna," naglasio je Ružić i dodao da treba da obraćamo pažnju na životnu sredinu.

"Važno je da imamo jednu nit i vertikalu gde ćemo uvažiti činjenicu da je važna ekološka svest", istakao je ministar.

Naglašava da se ova tema obrađuje svuda i u osnovnim i srednjim školama, tako i na visokim školama i dodao da ima punokadrova koji mogu da uče o ovoj temi.

Upravnik Botaničke bašte ''Jevremovac“ prof. dr Milan Veljić istakao je da Srbija treba da bude što zelenija i što zdravija.

"Akcija "Zasadi drvo" treba da se nastavi i pojača, o njoj možemo mnogo da pričamo, ali treba preći sa reči na dela," istakao je on.

Menadžerka marketinga u kompaniji dm drogerie Svetlana Jovanović Mitić rekla je da se pre dve godine nije ni slutilo da će ovaj projekat doživeti tolike razmere.

Zasadi drvo
foto: Kurir / Zorana Jevtić

"Postigli smo rekordnu sadnju u Srbiji 2019. godine, ponosni smo na 51.000 sadnica koju smo posadili u jednom danu, na 153.000 stabala koje smo u prethodne dve godine", istakla je ona, dodajući da se raduju novoj godini, pozvavši sve koji mogu da se priključe.

Prodekan za nastavu na Šumarskom fakultetu Vesna Golubović Ćurguz istakla je da svi zaposleni i svi studenti zdušno pozdravljaju ovu akciju i da će se sve više uključivati u nju.

Ješa Jerčić iz JP ''Srbija šume'' zahvalio se svima koji učestvuju ovoj akciji i podsetio da to JP obeležava 30 godina postojanja.

Kako je istakao nada se da kroz ovu da se pomogne da naša Srbija bude zdravija, zelenija i bolje mesto za život.

Roland Kokai iz JP ''Vojvodina šume'' rekao je da ovaj projekat ima za cilj da ulepšava, ozelenjava urbane delove zemlje, kao i da podiže svest o ekologiji i očuvanju prorode.

Napominje da je Vojvodina ravna, nema planina, te da su se ljudi zato odlučili da se bave poljoprivredom, te da je pošumljavanje Vojvodine veoma teško i da se tu mora obratiti pažnja na više aspekata.

Kako je istakao svaki početak je težak i da je put pošumljavanja put od 100 milja, ali da je ova akcija više koraka na tom putu.

Siniša Mitrović rukovodilac centra za crkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije rekao je da je samo jedna ''moćna mašinerija kao što je Adria media group'' mogla da pokrene ovakvu neku akciju.

"Zelena politika dolazi u neku 'mejn strim' politiku i važno nam je da imamo ovakve akcije," poručio je on.

"Ova akcija je za nas dobar alat kako se pokreće Srbija", naglašava Mitrović.

Dragana Ostojić iz Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije rekla je da 75 godina se ovaj zavod najviše bavi zaštitom šuma i šumskog drveća.

"Podržavamo ovu akciju i želimo uspešnu saradnju, da sve šume i drveće imaju prirast, rast i razvoj," naglasila je.

Prisutnima se obratila i glumica Vanja Nenadić ambasadorka ove akcije koja je rekla da kada se ode u prirodu da se zaboravi na sat, da se tamo sunce polako budi i polako zalazi, priroda, kako je navela da predstavlja harmoniju i ravnotežu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs