Priča koju nećete zaboraviti tako lako

ONA JE IZVELA STRIPTIZ U AUŠVICU:Čekajući red za gasnu komoru, počela je da zavodi stražare, A ONDA SE DESILO NEMOGUĆE!

Frančeska Man bila je popularna jevrejska balerina o kojoj je istorija pisala

Zanimljivosti
10:47h Autor:
ONA JE IZVELA STRIPTIZ U AUŠVICU:Čekajući red za gasnu komoru, počela je da zavodi stražare, A ONDA SE DESILO NEMOGUĆE!
Foto: Wikipedia

Balerina Frančeska Man bila je veoma talentovana. Devojka je blistala na sceni i sanjala je o osnivanju sopstvene škole plesa. Kada su nacističke trupe okupirale Poljsku, Frančeska je završila u varšavskom logoru...

Frančeska Man (23) našla se u svlačionici ispred gasnih komora, čekajući smrt sa desetinama drugih Jevrejka i odlučila je da ne umre tek tako. Ovu priču potvrđuje izveštaj komandanta Aušvica i jednog od preživelih članova Zonderkomanda.

Dok su svi u žurbi skidali haljine, džempere i čarape, balerina je zamišljeno skidala jedno po jedno. Stražari su je opčinjeno gledali. Odlučivši da nema šta da izgubi, Frančeska je počela da pleše lagani striptiz, bacajući komad po komad garderobe na pod.

Njeni pokreti bukvalno su hipnotizovali stražare. Skinuvši se gotovo u potpunosti, Manova je na jednog narednika bacila cipelu sa potpeticom. On je, brišući krv sa lica, otkrio futrolu, ali mu je Frančeska ugrabila pištolj.

Dva metka zaredom pogodila su u stomak SS-ovca Džozefa Šilingera, jednog od najkrvavijih sadista u Aušvicu. Zatim je usledio još jedan hitac - u nogu narednika. Ova pucnjava postala je signal za žene u svlačionici da deluju: počela je očajnička borba za život. Još jednan SS-ovac završio je izgriženog nosa, a drugom je delimično oljuštena koža sa glave.

Kada su ranjene stražare izvukli na ulicu, šef Zonderkomande naredio je da se svlačionica zaključa i da se oni koji su ostali u njoj izrešetaju na smrt. Tako je spontani ustanak krvavo prekinut.

Ipak, balerina je bez planiranja, dala svima životnu lekciju: čak i ako gubite borbu za život, uvek postoji još jedna borba - borba za dostojanstvenu smrt.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs