njujorška mafija

UBIO ŠEFA MAFIJE, IZGUBIO SINA: Životna priča najelegantnijeg gangstera ikada - DŽONA GOTIJA!

Po uzoru na njegov život su snimani neki od najboljih mafijaških filmova.

Zanimljivosti
13:58h Autor:
UBIO ŠEFA MAFIJE, IZGUBIO SINA: Životna priča najelegantnijeg gangstera ikada - DŽONA GOTIJA!
Džon Goti, Foto: Wikipedia / John_Gotti

Džon Džozef Goti Mlađi (1940. - 2002.) bio je američki mafijaš italijanskog porekla. Bio je Kum mafijaške porodice Gambino, jedne od pet velikih porodicai koje deluju na području Njujorka.

Kum je postao 1985. godine nakon ubistva dotadašnjeg kuma Pola Kastelana. Budući da je bio na čelu tada najmoćnije mafijaške porodice, od medija je dobio titulu Capo di tutti capi.

Osuđen je 1992. na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog trinaest ubistava, reketa, iznuda, neplaćanja poreza i ilegalnog kockanja. Uživao je u medijskoj pažnji, te je postao najpoznatiji mafijaš svog vremena.

Američki mediji su ga nazivali Elegantni Don (eng.The Dapper Don) zbog nošenja skupocenih odela u javnosti, te Don od Teflona (eng.The Teflon Don), jer je uspešno izbegavao osudu pred sudom te se optužbe "nisu lepile" na njega.

Jedan od najzaslužnijih za ovu titulu bio je kum irske mafije u Njujorku I Džonov veliki prijatelj I kum Boško Radonjić zvani Basko ili Yugo koji je pomogao da porota uvidi da je Goti nevin. Boško je morao da dođe iz Amerike u Srbiju kada je Goti konačno pao zato što je Salvatore Gravano, zvani Semi Bik, glavni ubica porodice Gambino na sudu postao svedok tužitelja i izdao sve svoje dojučerašnje prijatelje.

Džon Goti je rođen je 1940. u Bronksu kao jedno od 13-oro dece siromašnih italijanskih doseljenika iz Napulja. Kada mu je bilo 16 godina napustio je školu i počeo da se bavi sitnim kriminalom. Jednom je prilikom pokušao je da ukrade mešalicu za beton koja mu je pala na nogu i zbog toga je kasnije celi život bio hrom. Krećući se u njujorškom kriminalnom krugu stekao je poznanstva u mafiji i obavljao sitnije poslove za lokalne mafijaške moćnike.

Prvi je put bio u zatvoru 1969.godine zbog krađe tereta u vazdušnoj luci Kenedi. Nakon što je odslužio kaznu i izašao iz zatvora upoznaje Anela Delakroćea (zvanog Neil Jaganjac) koji mu poverava prvi veliki zadatak.

Nećak mafijaškog kuma Karla Gambina otet je i ubijen te je mafijaški kum žudio za osvetom. Goti je odabaran za taj zadatak. S dvojicom saradnika u jednom kafiću pred mnoštvom svedoka ubio je otmičara Džejsma Mekbratnija. Policija ga je uhvatila i za taj je zločin proveo samo četiri godine u zatvoru.

Po izlasku iz zatvora, zbog počinjenog ubistva, imao je veliki ugled u mafijaškim krugovima. Taj je ugled došao u pitanje kada je nakon smrti mafijškog kuma Karla Gambina novi kum postao Gambinov zet Pol Kastelano. Prve iskre su sevnule kada je Kastelano zabranio trgovanje drogom, a čime su se već bavili Delakroće i Goti kao i još neki mlađi mafijaši. Za Delakroćeovog života Goti je imao zaštitnika, ali kada je on 1985. preminuo Gotijeva mafijaška stolica se opasno zaljuljala.

Postojala je opasnost da bude ubijen i odlučio je da brzo reaguhe te je organizovao Kastelanovo ubistvo.

Pred restoranom Sparks 1985. ubijeni su Pol Kastelano i njegov vozač.

Nakon ovoga Goti preuzima vođstvo porodice Gambino. Kako je ona bila i najjača mafijaška porodica u Sjedinjenim Državama Goti (znan i kao Džoni Boj) postao je šef celokupne mafije u Sjedinjenim Državama.

Zbog njegovih zlodela policija mu je stalno bila za petama što je rezultiralo i s dva neuspela sudska procesa 1984. i 1987. godine. Uvek u skupocenim Brioni odelima vrednim i po 2000 dolara Goti je rado pozirao pred novinskim fotografima i davao izjave novinarima. Do tada to je bilo nezamislivo za jednog mafijaškog kuma jer su u pravilu mafijaški kumovi izbegavali bilo kakav publicitet. Ali, u zatvoru je proveo samo 23 sata.

Ponovo na slobodi razbacivao se izjavama i smejuljio se u novinarske objektive ne sluteći da su agenti FBI-ja postavili prislušne uređaje kako bi ga nadzirali. Mukotrpno prisluškivanje najmoćnijeg američkog mafijaša urodilo je plodom te su Goti i njegov savetnik Semi Gravano (zvani Bik) kao u Frenk Lokasio pritvoreni zbog optužbi za reketarenje i ubistva. Prelomni događaj je bio kada je Semi Gravano odlučio da sarađuje sa FBI-jem i tako postao najviše rangirani mafijaš u istoriji koji je postao FBI-jev svedok. Usledilo je suđenje na kojem je Goti proglašen krivim po svih 14 tačaka optužnice koje su između ostalog sadržale optužbe za ubistva, udruživanje zbog kriminalne delatnosti, iznude, te izbegavanje plaćanja poreza. Osuđen je na 100 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja i poslat u strogo čuvani zatvor Marion u saveznoj državi Ilinoj.

Iako u zatvoru Goti je pokušavao da upravlja poslovima mafijaške porodice Gambino preko svog sina Džona Gotija mlađeg. Međutim, Goti mlađi pokazao se nesposobnim za vođenje mafijaških poslova te je i sam uskoro završio u zatvoru osuđen na šest godina.

Džon Goti je bio oženjen Viktorijom Diđorđijom, ženom poreklom iz Italije i Rusije, koja je rođena u Bruklinu, u Njujorku. Kada je stupila u brak sa kontraverznim mafijašem, navodno je potpuno bila svesna ko je on i čime se bavi. Prvih nekoliko godina braka, uživala je u novcu koji je pristizao u ogromnim količinama, kupovala bunde i skupoceni nakit, dok su kasnije godine bile nešto drugačije.

Dok je bila u braku sa Gotijem, Viktorija je bia domaćica koja je podizala njihovo petoro dece, ćerku i sina, dok je posle njegove smrti počela i sama da se bavi biznisom, tačnije, bila je vlasnica nekoliko biznisa.

Upoznali su se 1958. godine u jednom baru, zabavljali skoro četiri godine dok nisu stali pred oltar. Sina Frenka Gotija su nažalost izgubili kada je imao samo 12 godina.

Frenka Gotija je udario i ubio auto kojim je upravljao vozač u alkoholisanom stanju kada je vozio bicikl i ulici gde su živeli. Pijani vozač je bio njihov komšija Džon Favara koji nije samo udario mladog Frenka, već ga je pri udarcu vukao jedno 100 metara pre nego što su komšije uopšte bile svesne šta se dešava i uspele da zaustave auto.

Favara je nestao na četiri meseca nakon ubistva Gotijevog sina. Mnogi su mislili da ga je sam Goti ubio ali on je tvrdio da on sa tim nema nikakve veze.

Brak Džona Gotija i Viktorije je bio na ivici razdora kada je ona saznala da je svog sina Džona Mlađeg Goti uveo u svet kriminala. On je vodio jedno vreme Gambino porodicu dok je Goti bio u zatvoru.

Džon Goti je umro 2002. godine od raka grla u zatvorskoj bolnici u Mizuriju.

Viktorija Goti je i danas živa i zdrava iako je 2013. godine imala moždani udar od kojeg se uspešno oporavila.

O životu Gotija snimljeno je više filmova, među kojima su “Gotti” iz 1996. godine, zatim “Witness to the mob” iz 1998. godine, zatim novi film “Gotti” iz sa Džon Travoltom u glavnoj ulozi… Pored ovih biografskih filmova o Gotiju, njegova priča je inspirisala i druga ostvarenja poput filma “Kum 3” kada je ekipa koja je radila na filmu pre toga dolazila na suđenja Džonu Gotiju i Bošku Radonjiću. Kada je Boško došao u Srbiju svi ga zvali Don, čak su mu ruku ljubili.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs