Kontroverzan filmski majstor

Život obeležen zločinima: Drogirao i silovao maloletnicu, ubili mu najveću ljubav! (FOTO)

Optužbe za seksualno zlostavljanje prate ovog poljsko-francuskog reditelja decenijama. Ostaje pitanje treba li zanemariti njegovu kinematografsku genijalnost

Vip priča
15:27h Autor:
Život obeležen zločinima: Drogirao i silovao maloletnicu, ubili mu najveću ljubav! (FOTO)
Foto: Profimedia

Roman Polanski, umetnik i genije ili kriminalac i seksualni predator, pita se Holivud, kao i njegovi obožavaoci i ceo svet.

Ovaj Poljak jevrejskog porekla dokazano je odličan reditelj, ali teško je zanemariti da je reč o čoveku koji je priznao seksualni odnos s 13-godišnjakinjom Samantom Gejmer, koji je već decenijama begunac i kojeg je još nekoliko žena optužilo da ih je kao maloletnice prisilio na seks. Možda jedina osoba iz sveta filma koja se talentom, ali i kontroverzama, može približiti Romanu Polanskom je Vudi Alen.

Holivud na nogama: Više niko neće da radi sa zlostavljačem Vudijem Alenom?!

foto: Profimedia

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova "Pijanista", kažu oni dobro upućeni, najbolje opisuje traume kroz koje je Polanski prošao kao dete. Rođen je u Parizu, ali njegovi roditelji su se nakon nekoliko godina vratili u Poljsku gde je ubrzo počeo Drugi svetski rat, a njegovi majka i otac nisu uspeli da se izvuku.

Majku, Jevrejku iz Rusije, s Romanovom polusestrom odveli su u Aušvic gde je i ubijena, a Polanski je na svoje oči video i kako mu odvode oca, originalno prezimena Libling, kojem je dugo trebalo da se opet spoji sa sinom. Scena odvođenja oca koju je Polanski lično proživeo utkao je i u film "Pijanista" u kojem glavni protagonista, kojeg glumi Ejdrijen Broudi, takođe vidi kako mu oca guraju u stočne vagone i šalju u gotovo sigurnu smrt.

Teške optužbe brata slavnog glumca: Kevin je gori od našeg oca naciste koji me je zlostavljao! (FOTO, VIDEO)

Polanski je osnovnu školu pohađao samo nekoliko nedelja pre nego što su ga izbacili, prisiljen da nosi Davidovu zvezdu, pa je šest godina moralo da prođe da bi budući reditelj ponovo kročio u učionicu. Rat je preživeo u skrivanju, lutanju hladnim poljskim selima, s lažnim imenom i uz pomoć dobročinitelja koji su rizikovali život jer su mu pomagali. Filmski kritičari tvrde da su upravo ta nehumana i traumatična iskustva razlog zašto Polanski u svojim filmovima može "da sagradi gotovo opipljivu atmosferu koja vas proguta kao plimni talas".

U intervjuima reditelj ističe da je od najranijeg detinjstva bio opsednut filmom, pa je svaki slobodni trenutak provodio u bioskopu. Pohađao je filmsku školu u trećem najvećem poljskom gradu Lođu, gde ima i svoju zvezdu na stazi slavnih. Pažnju publike, ali i stranih reditelja, privukao je već kratkim filmovima snimljenim na fakultetu, a do danas je režirao 33 filma, od kojih je deset na poljskom i/ili francuskom.

Anđelika Hjuston o danu kada je Polanskog zatekla sa 13-godišnjakinjom: Nisam znala šta se dešava!

foto: Profimedia

Pre drogiranja i silovanja maloletnice reditelja je pogodila tragedija. Na setu njegovog filma "Bal vampira" Polanski se zaljubio u glumicu Šeron Tejt, venčali su se 1968. godine, a samo godinu dana kasnije mladu Tejt su u Los Anđelesu ubili članovi iz zloglasnoga kulta Čarlsa Mensona.

foto: Profimedia

Osim Tejt je ubijeno i četvoro njihovih prijatelja, a glumica je u vreme ubistva bila u poodmakloj trudnoći, što nije sprečilo ubice da je izbodu dvadesetak puta. Polanski je u autobiografiji rekao da svaki dan pati jer te večeri nije bio s njima nego na setu, kao i da su godine koje je proveo sa Šeron najbolje u njegovom životu.

Krajem osamdesetih godina oženio se francuskom glumicom Emanuel Senje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs