POVRATAK VERI PREDAKA

KAKO JE SULEJMAN MURATOVIĆ POSTAO DUŠAN OBRENOVIĆ: Ja nisam prešao u pravoslavlje, ja sam mu se samo vratio!(VIDEO)

"Ja sam se samo vratio u pravoslavlje"

Zanimljivosti
17:20h Autor:
KAKO JE SULEJMAN MURATOVIĆ POSTAO DUŠAN OBRENOVIĆ: Ja nisam prešao u pravoslavlje, ja sam mu se samo vratio!(VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube/ATV

Pre nekoliko godina isplivala je priča o Sulejmanu Muratoviću iz Kosovske Mitrovice, koji je zavoleo pravoslavlje, i kako kaže, odlučio da mu se vrati.

Sulejman Muratović je tako krštenjem postao Dušan Obrenović.

Kako kaže, pravoslavlje je zavoleo od malena i veliki je vernik, te je za njega poklanjanje moštima Stefana Dečanskog u Visokim Dečanima velika čast.

Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio”, kaže Dušan.

Otac, koji vodi porekolo iz Brčkog, nije imao ništa protiv, sestra se nije bunila, međutim, majka i nije bila najsrećnija. Ali zato jeste Dušan, koji je jedva čekao krštenje.

“Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: ‘Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar’. I ja, eto, uz božiju pomoć 2016, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana”, priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

“Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih”, priča Dušan.

Vera je potrebna, uveren je Dušan, posebno ljudima u Kosovskoj Mitrovici, gradu koji je, nacionalno, duboko podeljen i kojem, i te kako treba i mir. Dušan je svoj mir našao u crkvi.

(Stil.kurir.rs/Opanak.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs