ISTORIJA

PO NJEMU JE NAZVAN NAJVEĆI TENISKI TURNIR NA SVETU: Ko je bio Rolan Garos i kako mu je jedan reket spasao živu glavu?

Iako je po njemu ime dobio jedan od najvećih svetskih teniskih turnira, Rolan Garos nikada nije odigrao nijedan takmičarski meč

Zanimljivosti
Foto: Wikipedia

Širom sveta Rolan Garos je sinonim za tenis, ali malo ljudi zna da je ovaj turnir dobio ime po legendarnom avijatičaru koji je bio pionir tokom Prvog svetskog rata.

 

Ovaj teniski turnir ima milionsku publiku, a mnogi se pitaju ko je čovek po čijem imenu je dobio naziv. "Prva pomisao je da je on bio čuveni teniser, a kada saznaju istinu, mnogi se iznenade", kaže Majkl, istoričar.

Rolan Garos, je bio ljubitelj sporta, ali nikada nije osvojio nijednu tenisku medalju. Njegova strast je bila letenje. Bio je jedan od najboljih pilota svoje generacije i jedna od mnogih tragičnih žrtava Prvog svetskog rata.

 

Rođen je 6. oktobra 1888. godine u gradu Sen-Deni, a kao pilot se proslavio i pre Prvog svetskog rata, tokom kojeg je stekao status nacionalnog heroja. Naime, Garos je 1913. godine postao prvi čovek koji je preleteo Sredozemno more bez stajanja.

 

Nakon nekoliko misija, Rolan je shvatio da je istovremeno letenje i pucanje preteško pa je, umesto na bočnu stranu, automatsku pušku pričvrstio na prednji deo borbenog aviona. Tako je sebi olakšao gađanje protivnika, a da bi propelere zaštitio od oštećenja neprijateljskih metaka, na avion je postavio metalne klinove.

 

U kratkom roku na ovaj način je srušio tri nemačka aviona, što mu je donelo veliki ugled. Uskoro je njegov sistem uveo pravu revoluciju u ratovanju na nebu, a Roland Garos je tako postao jedan od prvih borbenih pilota na svetu.

 

Ratna sreća je Rolan Garosu okrenula leđa 18. aprila 1915. kada je njegov avion oboren iznad nemačkog dela ratišta. Odveden je u zarobljeništvo i odande je uspeo da pobegne tek posle tri godine.

Rolan Garos
foto: Wikipedia

Kako je jedan reket uspeo da mu spase život?

 

Roland je planirao bekstvo iz zarobljeništva pune 3 godine. Uspeo je da pošalje kodirane poruke u Francusku i zatražio da mu pošalju mapu Nemačke. Iz Francuske mu je stigao teniski reket u čijoj je dršci bila sakrivena mapa.

 

Uz pomoć mape, zajedno sa još jednim francuskim pilotom izveo je spektakularni beg 14. februara 1918. godine. Njih dvojica su uspeli da prevare stražare obučeni u nemačke oficirske uniforme, koje su izrađivali u tajnosti.

 

Beg je prema rečima istoričara bio prava pustolovina. "Spavali su na groblju, proveli jedno popodne u bioskopu, a nakon brojnih pokušaja uspeli da se dokopaju Pariza, gde su ih počastili herojskom dobrodošlicom."

 

Čim je ponovo stigao na teritoriju Francuske, vratio se u vojsku i ponovo poleteo. Pokazalo se da je odluka da ponovo pristupi vojsci bila fatalna za hrabrog pilota. Roland Garos je ponovo oboren 5. oktobra 1918. iznad gradića Vuzije, u Ardenima. Poginuo je ni mesec dana pre kraja rata.

 

Stadion „Rolan Garos“ sagrađen je1928. godine, na zemljištu koje je Francuskoj teniskoj federaciji poklonio Ragbi klub „Stad Frans“, pod samo jednim uslovom: da ga nazovu po ratnom heroju Rolanu Garosu.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...