VREMEPLOV

KAKO JE JUGOSLOVENSKA KUHINJA PRESUDILA PRINCEZI: Ovako je čuvena pesma Sanje Ilića doživela NEPRAVDU! (VIDEO)


Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posledica korona virusa u 70. godini

Lifestyle
Autor:
Foto: Kurir/Zorana Jevtić/PrintscreenJutjub/ EX YU ARHIV

Iza sebe je ostavio bogatu diskografiju, a neke pesme poput "Princeze", "Plave ptice", "Nove dece" i svih numera sa albuma "Balkan 2000" publika će se zauvek sećate.

Ipak, "Princeza" je doživela najveću, a umalo i planetarnu slavu. I kako to obično biva, i najveću nepravdu.

Kompozicija "Negde izvan planeta - Princeza" premijerno predstavljena jugoslovenskoj publici na festivalu "Jugovizija".

Festival je bio održan 1984. godine u Skoplju, gde je Aleksandra Slađana Milošević, posle učešća na "Jugovoziji" sa kompozicijom "Recept za ljubav", 1981. godine, u duetu sa Dadom Topićem po drugi put bila predstavnica Srbije na ovom takmičenju. Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

Žrebom je odlučeno da Slađana i Dado nastupe pod rednim brojem 10. U konkurenciji 16 učesnika "Princeza"' je osvojila 38 poena što je bilo dovoljno tek za šesto mesto. Tada se glasalo iz nekoliko jugoslovenskih centara.

Najviše poena dobila je od žirija iz Novog Sada koji joj je dodelio 10 poena, 8 poena dodeljeno joj je iz Sarajeva, po 7 iz Ljubljane i Skoplja, i 6 iz centra u Zagrebu.

Uprkos, kako se i danas tvrdi, dirigovanom glasanju predstavnika žirija i muzičkih stručnjaka koji su glasali po političkom ključu, Slađana i Dado dobili su najveći aplauz prisutne publike u ''Univerzalnoj Sali'' i bili pobednici svih gledalaca koji su te godine pratili prenos iz Skoplja.

Pobednička pesma pomenutog takmičenja, bila je predstavnica TV Titograd (Podgorica) i par dana nakon emitovanja bila već zaboravljena, zauzevši dno tabele na takmičenju za najbolju Pesmu Evrovizije koja je te 1984. godine održana u Luksemburgu.

"Tada se desila takozvana jugoslovenska kuhinja. Svi su centri gledali ko ima najbolju pesmu i onda su urušavali poene. Tadašnja pobednička pesma nije bila iz Podgorice, nego iz Zagreba. Čuo sam je godinu dana ranije, radio ju je Đorđe Novković. Tada su Zagreb i Podgorica 'skidali' poene Beogradu, pa 'Princeza' nija bila ni prva ni druga već negde šesta", kaže on.

Slađana Milošević je iznela svoje mišljenje:

" Iako to nije odgovaralo istini, Zapad je Jugoslaviju smatrao komunističkom zemljom iza gvozdene zavese, i u skladu sa takvim mišljenjem je i tretirao. Lokalni umetnici nisu imali realnih šansi za uspeh. Evrovizija je bila prilika da pokažemo, da i naša popularna umetnost, adekvatno komunicira sa duhom modernog vremena. 'Princeza' je 'uhvatila' magiju muzike, teksta i međusobnih osećanja između Dade i mene, uz veliko muzičko i lično poštovanje. Posle saradnje na Dadinim i mojim albumima, 'Princeza' je bila idealna prilika da ostvarimo težnju za punom saradnjom. Od silne želje koja je godinama postojala, rodilo se nešto toliko lepo, što jednostavno obuzima. Čaroliju 'Princeze' vidim upravo u osećanju koje se, ne slučajno, projektuje na sve ljude.

Slađana Milošević
foto: Kurir / Dado Đilas

Nekoliko nedelja nakon završenog takmičenja PGP RTB izdao je maksi singl "Princeza" koji je te godine bio najprodavaniji u Jugoslaviji, a pesma bila hit godine.

Kompozicija "Princeza", kao evergrin jugoslovenske pop-rok muzike je do današnjih dana u samom vrhu najslušanijih i najizvođenijih pesama regionalne muzike. U mnogim izborima i anketama, od svih kompozicija, najčešće je birana za najbolju baladu svih vremena sa vogo prostora. Kvalitet pesme prepoznale su i druge kulture, tako da "Princeza" ima svoje verzije na više jezika, u više zemalja sveta.

Mnogo godina kasnije Sanja Ilić priznao je da je oprostio Podgorici zbog toga.

"Jesam, oprostio sam, jer su pesmu koja je predstavljala Jugoslaviju te godine komponovali moji drugovi, ali ne znam šta bi bilo sa mojom karijerom da je “Princeza” otišla na “Eurosong”. Možda bih se sada javljao iz Njujorka ili šta ja znam odakle. He, he.

Sanja Ilić
foto: Kurir/Dragana Udovičić

"Princeza" je tek posebna priča. Nije otišla na Evroviziju, ali ni osvojila svet. Napravio sam melodiju, a onda sam pozvao Dada Topića da uradi tekst. Kako je pesma nastajala, već sam tu video Slađanu. Oni su se zaljubili pevajući je i to se čuje. Posle mnogo godina došao mi je menadžer Klifa Ričarda. Pesmu su snimili na engleskom i zvala se "Slomljeno srce". On je ima neku ljubavnu aferu, pa je hteo da peva. Dozvolu da Ričard to snimi morao je da potpiše i Dado Topić. Jurili smo ga pet dana da stavi potpis. Posle mi je rekao da je hteo to da snimi s nekom devojkom iz Pariza. E Dado, mogao je da živi deset godina kao car! Hteo sam tada ga zadavim. Nije mi dao da mi hit peva svetska zvezda jer se zaljubio. Danas o tom događaju ima drugačiju verziju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...