Vraćanje stvarnom životu posle praznika nije lako: Uz pomoć ovih saveta biće lakše!

Jao, ne.

Povratak u stvarni život.

Zanimljivosti 14.01.2021. - 09:49h Autor: Stil / buro247.rs
Foto: Shutterstock

Posle bar nedelju dana (a obično i više kada su Nova godina i Božić u pitanju) “nerada”, u toku prošle nedelje ste se sigurno obreli na poslu uživo ili onlajn, više nije ni bitno. Razumemo da vam je to teško palo. Kao prvo, niste sami. Da li ste znali da se ekstremno osećanje tuge nakon odmora i praznika (kao i putovanja ali to ove godine ne preti velikom broju nas) može eskalirati i do dijagnoze depresije? Nevezano za to gde ste i kako proveli pauzu, sada treba ponovo raditi bar osam sati dnevno, ispunjavati rokove i prisustvovati sastancima… Kako? Uz naše savete, znatno lakše.

 

Vratite se u ritam

 

Počnite sa povratkom u svakodnevni ritam koji dan pre prvog dana posla. Navijte budilnik na vreme u koje vam inače zvoni tako da vam telo ne bude u apsolutnom šoku kada taj dan dođe. Učinite sve da vam samo buđenje i jutro budu što prijatniji (i ne mrštite se na nas ako niste osoba koja voli jutro). Namestite novu melodiju na budilniku, kupite omiljenu kafu, stavite masku na lice, polako odaberite šta ćete obući - da, čak i ako radite od kuće. Kad malo bolje razmislimo, probajte da rekonstruišete ono uzbuđenje za prvi dan škole (makar u nižim razredima).

Nemojte se izgladnjivati

 

Da, za praznike smo svi bili opušteni i ne, ne treba da nas grize savest i ne, ne treba zato da postite na vodi/soku/voću i povrću. Ako ste se držali naših saveta kako da pregurate prazničnu trpezu kako da ne upadnete u komu izazvanu hranom (ili ukidanjem iste), ni ne osećate se loše, zar ne? Ne dozvolite da vas manija većine povuče na ekstremna izgladnjivanja u ime “novog početka”. Upravo nakon praznika, kada se vraćate u punu brzinu, potrebno vam je kvalitetno gorivo. Slobodno malo smanjite porcije i smanjite unos ugljenih hidrata (proste izbacite, kompleksne ostavite) na račun proteina i ne zaboravite da se vratite optimalnom unosu tečnosti.

 

Polako se vratite na posao

 

Dan pre nego što treba da počnete na poslu, odvojite malo vremena za planiranje. Pročitajte mailove i očistite inbox, zamolite kolege da vas apdejtuju, napravite listu prioriteta i stvari koje treba da obavite. Dajte sebi malo vremena da se vratite u “štos”. Na dan povratka, počnite sa manjim zadacima i ne uskačite naglavačke sa vrata u krupne nove projekte. Pravite male pauze u toku dana - desetak minuta na svaka tri sata.

 

Trenirajte

 

Umesto dijetom, okrenite novi list vežbanjem. Ako to nikada niste radili ne postoji bolji trenutak od sadašnjeg, a ako trenirate redovno pojačajte intenzitet ili isprobajte nove aktivnosti. Različiti treninzi na otvorenom, bazen (ne samo za plivanje), istezanje, pilates, joga… Mogućnosti su beskrajne. Jedino čega ozbiljno treba da se čuvate su Instagram gurui (ovakvi ubrzani kursevi joge mogu vas lako strpati u bolnicu) ili bilo koji vid fitnes fanatika. Držite se sopstvenog tempa - trudimo se da postanemo najbolja verzija sebe, a ne da se takmičimo sa “komšijom” na traci pored.

Započnite novu godinu nečim novim

 

Pronađite neku aktivnost koja će vam prijati, a za koju do sad niste imali vremena ili ste mislili da nemate vremena, dobra organizacije i stav su često odgovor na ovaj problem. Ne pričamo isključivo o nekom novom hobiju, već jednostavno o nečemu što vas raduje i zaokuplja pažnju - bilo da se radi o otkrivanju grada u kom živite ili postavljanju novih ciljeva za sebe.

 

Bukirajte sledeći odmor

 

Ne, ne pozivamo vas da uplatite more u januaru kada je još sve neizvesno, dovoljno je da isplanirate i produženi vikend u februaru (uz recimo jedan slobodan dan). Neka taj put bude jedna vrsta nagrade za sve što ste postigli i energiju koju ulažete u svakodnevicu. Ako vam treba inspiracija, tu smo da pomognemo i ponudimo genijalne lokacije u blizini.

 

Počastite se tretmanom

 

Tretman lica, manikir, pedikir, masaža… Sve što volite, što vas opušta i raduje je odličan izbor. Preporučujemo da to bude prvi vikend posle povratka na posao.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...