KORISNO

ŠTA AKO KOČNICE OTKAŽU USRED VOŽNJE: Evo kako da bezbedno zaustavite automobil!

Dobro je znati...

Zanimljivosti
Autor:
ŠTA AKO KOČNICE OTKAŽU USRED VOŽNJE: Evo kako da bezbedno zaustavite automobil!
Foto: Shutterstock

Otkazivanje kočnica se najčešće dešava zbog pucanja creva u kojima se nalazi hidraulično ulje koje pokreće kočnice. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, najbitnije je da ne paničite. Postoji nekoliko načina da potpuno bezbedno zaustavite automobil.

1. Smanjite brzinu

Ako pritiskate kočnicu, a ništa se ne događa, postoji drugi način da usporite. Smanjite brzinu menjačem, ali postepeno, jednu po jednu brzinu, ne spuštajući odmah na najmanju brzinu, jer u tom slučaju možete blokirati točkove. Dok smanjujete brzinu, polako puštajte i kvačilo.

Ako vozite automatik, trebali biste ručno da izaberete brzine. Kada uspete da smanjite brzinu, automatski će se pokrenuti motorno kočenje. Smanjuje se broj obrtaja motora pa i samog automobila.

2. Nikako ne stavljajte menjač u neutralni položaj

Bilo da vozite auto sa manualnim ili automatskim menjačem, izbegavajte neutralni položaj menjača. Ovo će onemogućiti motorno kočenje, a automobil će nastaviti da se kreće. Ako se mjenjač ipak nađe u neutralnom položaju, nikako ne ubacujte u brzinu, jer se može dogoditi da točkovi blokiraju i da izgubite kontrolu nad autom. U ovom slučaju koristite ručnu kočnicu.

3. Koristite ručnu kočnicu, ali oprezno

Pre nego što povučete ručnu kočnicu, morate usporiti na prethodno opisan način.

Ručna može da zaustavi auto u slučaju otkazivanja kočnica, ali je nikako ne smete naglo povući, već nežno, dok ne primetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, blokiraćete zadnje točkove i sigurno nećete moći da kontrolišete vozilo.

4. Izbegavajte preteranu upotrebu volana

Naravno da ćete morati da pomerate volan kako biste zaobišli prepreku ili kako biste skrenuli, ali izbegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Nežnim okretanjem zaustavićete auto sigurno i održati kontrolu nad njim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs