Neverovatno

5 SAVETA ZA ŽENE VOZAČE OD MIRKA ALVIROVIĆA IZ 1978. GODINE: Ovo ne sme da se zaboravi!

Prošle su tri godine od smrti Mirka Alvirovića, ali njegovi saveti o vožnji i dalje se poštuju kao svetinja

Lifestyle
Autor:
Foto: Printscreen/youtube/Mondo Portal

Davne 1978. za časopis "Nada", Mirko Alvirović je posavetovao žene o vožnji, posebno izdvajajući žene vozače, tokom perioda godišnjih odmora.

I dan danas, njegovi saveti mogu biti od velike pomoći!

Ovo morate da zapamtite:

1. Automobil treba da pripremite bar nedelju dana pre putovanja

"Auto mora biti ispravan da biste ga mogli voziti, naročito na tako dugačak put. Zato ako ste vozač, sedite i odvezite vaš automobil na tehnički pregled", pisao je Mirko, napominjući da nije dobro čekati poslednji trenutak i tako rizikovati zaboravljanje ovakvih stvari.

2. Upoznajte svoj auto

"Kontrola svih signalnih uređaja je neophodna...Kada kontrolišete ulje automobil mora biti na ravnom i jedno vreme da miruje, kako bi se ulje sleglo... U izuzetnim slučajevima može da se dosipa i drugo ulje ali odgovarajućeg kvaliteta. Ako morate dosuti ulje drugog proizvođača tu će vam trebati savet stručnjaka ili samog proizvođača ulja... Proverite i pritisak u gumama... Proverite i sistem za pranje vetrobrana. Rezervoar sa vodom mora uvek biti pun" - budite pažljivi, svaki detalj je bitan.

3. Žena vlasnik auta - što više znate to je za vas bolje!

Uzmite koliko god da vam je vremena potrebno i posvetite se vozilu koje će vas odvesti na odmor i snova. Alvirović sve vreme to pokušava da vam kaže, opisujući sve korak po korak, kako ništa ne bi bilo propušteno.

4. Odmorite se pre puta

"Odmarajte se što češće, a noć koristite za odmor u snu... Dobro isplanirana maršruta učiniće vam putovanje mnogo prijatnijim. Ako ne pravite prekide, poslednjih sto kilometara ćete voziti potpuno iscrpljeni. I sami znate da su vozači u takvom stanju često krivi za nesreću. To je naročito opasno ako vas u takvom stanju zatekne noć", upozoravao je Mirko.

5. Autom preko granice

"Mnogim vozačima se događa da često ne nose sva potrebna dokumenta, tako da pojedinci 'u drugom odelu ili drugoj tašni' zaborave čak i vozačku dozvolu. Ta ležernost uglavnom nema posledica ukoliko nije u pitanju saobraćajni prekršaj - ali u svom gradu ili selu. Ako krećete van granica naše zemlje sva dokumenta moraju biti ispravna i obavezno uz vas", istakao je Mirko i ponovo započeo detaljno objašnjenje kako ići automobilom van granica naše zemlje.

Koliko detaljno obratite pažnju na vozilo - tolik odetaljno iplanirajte i preostali deo puta. Ima sasvim dovoljno vremena za sve. Baš kao što i mislite, odmor će vam biti mnogo ležernije, bezbrižnije ukoliko sve proverite i pripremite unapred.

"Kada se nađete u nepoznatom gradu, otvorite četvore oči. Dobro gledajte na saobraćajne znake i ne prihvatajte bez razmišljanja prolaz kad vam neko to kavaljerski nudi tamo gde nemate prednost. Ne obraćajte pažnju na 'muzikalne džentlemene' koji vam za svaku sitnicu svirkaju. Umeti sačuvati hladnokrvnost, znači biti dobar i siguran vozač. Ostaje da vam kažemo da prilagodite vožnju uslovima saobraćaja, da poštujete saobraćajne propise i da nijednog trenutka ne zaboravite da ste na odmoru. Znači - polako ali sigurno", zaključio je Mirko Alvirović, juna 1978. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...