Primetićete razliku

Kako SMANJITI POTROŠNJU GORIVA: 10 ZLATNIH SAVETA!

Za sve koji ne mogu bez automobila

Zanimljivosti 10.02.2021. - 10:22h Autor: Stil / B92
Ilustracija, Foto: Shutterstock

S obzirom da cene goriva stalno rastu i da se tome ne vidi kraj, jedino na šta donekle možete da utičete jeste potrošnja goriva.

 

Neki su zbog trenda povećanja cena goriva odlučili da pređu na bicikl, ali većina nas, iz raznih razloga, jednostavno ne može bez automobila. Za one kojima je automobil neophodan, prenosimo nekoliko korisnih saveta o tome kako smanjiti potrošnju goriva.

1. Konstantan tempo

 

Kada vozite automobil, pokušajte što je više moguće da održavate konstantan tempo vožnje, naravno onoliko koliko vam uslovi na putu to dopuštaju. Ne ubrzavajte i ne kočite bespotrebno jer tako više forsirate motor i on troši više goriva.

 

2. Redovno održavajte vozilo

 

Vozilo kod koga su redovno menjani ulje, filter ulja, filter vazduha, svećice i ostalo, trošiće manje goriva. Takođe, vodite računa da je akumulator ispravan i da radi na odgovarajućem naponu.

 

3. Napumpajte gume do propisanog pritiska

 

Pneumatici uveliko utiču na potrošnju pa se preporučuje redovna kontrola pritiska u gumama jer slabije napumpana guma povećava potrošnju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

4. Smanjite opterećenje

 

Iz vozila izvadite sve stvari koje vam nisu potrebne kako biste smanjili opterećenje i potrošnju goriva. Možda vam se čini da neke sitnije stvari ne mogu ozbiljnije uticati na opterećenje, ali dosta takvih stvari u zbiru mogu.

 

5. Vozite na nižim obrtajima

 

Kako savetuju stručnjaci iz automobilske industrije, preporučuje se vožnja na nižim obrtajima i rano prebacivanje u višu brzinu. Međutim, nije dobro ni prerano menjati brzine jer se tako takođe povećava potrošnja. Važno je znati na kom broju obrtaja motor postiže maksimalan obrtni momenat jer tada je najveća iskorišćenost motora. Naravno, ovaj podatak se razlikuje od automobila do automobila.

 

6. Držite prozore zatvorenim (kad god je to moguće)

 

Kada su prozori automobila otvoreni, smanjena je aerodinamika vozila zbog većeg otpora vazduha pa motor troši više goriva.

7. Isključite motor

 

Ako znate da ćete negde duže biti zaustavljeni i čekati, isključite motor – ukoliko ga ostavite da radi, a provedete, recimo, 5-10 minuta čekajući, bespotrebno trošite gorivo.


8. Isključite klimu (kada vam nije neophodna)

 

Klima-uređaj, grejači stakala i ostali uređaji povećavaju potrošnju. Isključite ih ukoliko baš nisu neophodni. Tokom najžešćih vrućina teško je voziti bez klime, ali ako nije baš tako vruće, isključite je.

 

9. Izbegavajte kratke relacije

 

Na kratkim relacijama motor ne stiže da se dobro zagreje pa troši više goriva.

Pokušavajte da izbegavate kratke deonice do nekoliko kilometara – ukoliko baš nije neophodno da koristite automobil, prošetajte ili sedite na bicikl.

 

10. Na auto-putu pronađite "žrtvu"

 

Na auto-putu pokušajte da vozite iza nekog automobila koji se kreće tempom koji vam odgovara jer vozilo ispred vas smanjuje otpor vazduha vašem automobilu, pa će on manje trošiti. Najbolje je "prikačiti se" nekom većem vozilu, kamionu ili kombiju, jer veća vozila stvaraju veću "zavetrinu". Ne zaboravite pritom da držite dovoljno rastojanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...