pogledajte

Od njih komarci beže kao đavo od krsta: Zasadite ove biljke i rešite se dosadnih napasti!

Sa pojavom toplijeg vremena dolazi i jedna neželjena posledica, a to su komarci. Nismo se još ni navikli na to da stižu letnje temperature, doduše još uvek sa dosta kiše, a već su krenuli da nas opsedaju i nerviraju.

Zanimljivosti
10:37h Autor:
Od njih komarci beže kao đavo od krsta: Zasadite ove biljke i rešite se dosadnih napasti!
Foto: Shutterstock

Postoje razni saveti u vezi sa tim kako ih se otarasiti, a jedan koji se često zanemaruje je upotreba biljaka. Biljke su lepe, čiste vazduh i daju nam kiseonik, a izgledaju lepo i unutra i napolju. Ukoliko ste primetili da vam komarci prave dosta problema, nabavite neku od biljaka nabrojenih u nastavku i situacija bi trebalo da se promeni.

Bosiljak

foto: Shutterstock

Pored toga što miriše lepo i odlično ide kao sastojak domaćeg pesto sosa i dodatak svim vrstama testenina, bosiljak može i da odbije komarce. Možete ga staviti skoro bilo gde, jer mu odgovaraju i sims sa unutrašnje strane prozora, terasa, trem, ili čak i bašta.

Eukaliptus

foto: Shutterstock

Ovo je biljka koja se pre svega preporučuje onima koji imaju dvorište, jer može da poraste do skoro 20 metara, ali se jedan manji deo može presaditi i u saksiju. Poznata je po tome što pomaže u suzbijanju kašlja i prehlade, ali je korisna i za umanjivanje bolova u zglobovima, a odbija i komarce.

Lavanda

foto: Profimedia

Lavanda je poznata po lepom mirisu i ulepšava atmosferu gde god da je postavite, naročito kada procveta. Njeno ulje odbija komarce, a ni muve nisu lude za njim, tako da će vama mirisati lepo i osloboditi vas napasti.

Matičnjak

foto: Thinkstock

Matičnjak je vrlo otporna biljka koju možete čuvati gde god i imati tokom cele godine. Uzmite par svežih listova, ugnječite ih rukama i protrljajte po izloženoj koži, to će sprečiti komarce da sleću na vas. Matičnjak se koristi i za mnoge druge svrhe u narodnoj medicini, kao lek za visok pritisak, čišnjenje krvi i drugo.

Limunova trava

foto: Profimedia

Ulje limunove trave koristi se u mnogim industrijskim proizvodima za odbijanje insekata, tako da nije loše imati ovu biljku pri ruci. Bilo da je unutra ili napolju, odbiće muve i komarce, a možete je koristiti i kao začin za pojedina jela.

Žalfija

foto: Profimedia

Osim što je dobra za ispiranje grla, žalfija je još jedna biljka čiji se miris ne sviđa komarcima. Ona odbija i krpelje, a njen miris privlači male ptice, poput kolibrija, pa se nemojte iznenaditi ako začujete tihi cvrkut.

Nana

foto: Profimedia

Znamo da je odlična za čaj i kao sveži dodatak mohitu i drugim osvežavajućim koktelima, ali je odlična i za odbijanje komaraca. Držite je u kuhinji i na terasi, zavisno od doba godine i potrebe. Po zimi se preporučuje da je unesete unutra, a tada može biti i dodatak toploj čokoladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs