recept za dug život

Ima 104 godine, u penziju otišao u 95-oj i pokretan je kao mladić: Doktor otkrio tajnu dugovečnosti! (VIDEO)

Šta je dobro za zdravlje ovaj lekar je lično ispitao, te u skladu sa tim promenio ishranu, a rezultat toga je da je u 104 godini pokretljiviji od duplo mlađih od sebe

Zanimljivosti
19:17h Autor:
Foto: Printscreen Jutjub/Kinder World

Prosavljeni kardiohirurg Elsvort Verham nedavno je napunio 104. godine, a 

živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, čak ni ne koristi štap za hodanje.

 

Simpatičan deda u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao lekar, a svoje zanimanje je oduvek voleo.

 

"Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje", rekao je u intervjuu za Fox News.

 

Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i premalo kretanja.

 

Recept za dugovečnost: Usvojite ove savete i nećete skidati osmeh sa lica do duboke starosti!

Još pre više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom telu podari zdrave namirnice.

 

Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uveri se. Sproveo je istraživanje i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

 

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutru. Elsvort veruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne integralne žitarice s bademovim mlekom.

 

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vreme sa porodicom i vežba tako što sređuje svoj vrt – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativno žbunje.


Saveti za dugovečnost: Živeli su preko 100 godina, ovo su njihove tajne i navike! (VIDEO)

foto: Printscreen Jutjub/Kinder World


Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na Univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

 

I dan danas mu ni za što nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbegava, čak se ne oslanja ni na štap.

 

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

 

"Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili” – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta.

 

Iz braka dugog 60. godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.

 

Zanimljivo otkriće: Recept za dugovečnost se krije u ovoj brojki!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...