pokazalo istraživanje

Zanimljivo otkriće: Recept za dugovečnost se krije u ovoj brojki!

Kada bi vam neko dao formulu za duži život, sigurno biste je barem pročitali, donekle je se i pridržavali, iako verovatno mislite da znate sve o tome

Lifestyle
Autor:
Zanimljivo otkriće: Recept za dugovečnost se krije u ovoj brojki!
Foto: Shutterstock

Mediteranska ishrana, fizička aktivnost, dovoljno vazduha i što manje cigareta vaša su isplanirana zlatna ideja za dugovečnost? Čini se da ipak još nešto "upada" u kombinaciju...

Poslednje istraživanje koje je objavio BMJ prijavljuje kako životni vek zavisi od vaše građe, ali reč je podjednako o težini i - visini.

Naučnici kažu da to više važi za žene, a u svemu veliku ulogu igra i nivo fizičke aktivnosti kojom se osoba bavi, prenosi CNN.

Istraživanje sprovedeno na ženama koje su ušle u 90. godinu života pokazuje da su one gotovo u pravilu visoke, te da su se od svojih 20-ih ugojile mnogo manje nego druge vršnjakinje koje su bile niže i teže.

Ali zanimljivo je da ova statistika ne važi za muškarce. Oni pak imaju mnogo veći "profit" od bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima bilo kakve vrste.

Recept za dugovečnost: Usvojite ove savete i nećete skidati osmeh sa lica do duboke starosti!

foto: Shutterstock

Tajna u "broju"

Pa dok su rezultati beskorisni u pogledu mogućnosti uticaja na ove faktore (nečija visina), istraživanje ipak nudi zanimljive podatke o tome kako BMI (Indeks telesne mase) pojedinca utiče različito na muškarce i žene, objašnjava epidemiolog David Carslake koji u projektu nije učestvovao.

Verovatno ste i sami nekad izračunali svoj indeks, a brojem se pohvalili (ako ste u kategoriji "normalna telesna težina") ili ga pak zatajili ukoliko je pokazao preteranu uhranjenost. Sudeći prema rezultatima ovoga istraživanja, upravo bi se u njemu mogla kriti tajna vašeg životnog veka.

Rezultati neočekivani

1986. godine istraživači su napravili ispitivanje na uzorku od 7000 Norvežana, muškaraca i žena uzrasta od 55 do 69 godina - uzeli su podatke o njihovoj visini, težini, tadašnjoj i onoj koju su imali u 20-ima, kao i o njihovom dnevnom rasporedu, fizičkim aktivnostima koje uključuju šetnju sa psom, šetanje i vožnju biciklom. Zatim su ih podelili u sledeće sekcije: manje od 30 minuta aktivnost dnevno, između 30 i 60 te 90 i više.

Grupe su pratli dok ne bi ušli u 90. godinu života ili do smrti. Od 7807 ispitanika, 433 muškarca i 994 žene poživeli su do toga doba. Problemi koji su mogli dodatno uticati na njihovo zdravlje, poput pušenja ili konzumiranja alkohola takođe su uzeti u obzir.

A rezultati su prilično neočekivani: žene i muškarci pokazali su se potpuno različitima kada je u pitanju uticaj težine na životnu dob, kao i bavljenje fizičkom aktivnošću, prenosi CNN.

Mršavije i više žene poživele su tako mnogo duže od drugih ispitanica, a ono što je naročito zanimljivo je i da je visina imala značajniji uticaj od težine, čak 31%.

Ali ni visina ni težina nisu uticale na to hoće li muškarac doživeti ove zrele godine - fizička aktivnost, s druge strane, je. Muškarci koji su bili u onoj poslednjoj grupi, koja bi provodila oko 90 minuta u nekakvoj vrsti fizičke aktivnosti na dan, imali su čak 39% veće šanse da požive duže. Ovo pak, kada su ženske ispitanice u pitanju, i nije imalo nekog značajnijeg uticaja.

Optimalna količina aktivnosti za "nežniji" pol oko 60 minuta je dnevno.

"Danas je vrlo jasno da gojaznost i dugo sedenje deluju porazno na zdravlje. Istraživanja poput ovoga, koja promatraju oblik tela, visinu i težinu te po njima svrstavaju ljude u različite grupe... biće sve važnija", tvrdi Carlake.

Saveti za dugovečnost: Živeli su preko 100 godina, ovo su njihove tajne i navike! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs