"DRUGI NAJSTROŽI POST JE GOSPOJINSKI, A OVO JE NAJVAŽNIJE PRAVILO": Ishrana je svaki dan drugačija

Ishrana za Gospojinski post razlikuje se u zavinosti od dana, radnim danima posti se na vodi, a vikned na ulju.

Običaji
Autor:
"DRUGI NAJSTROŽI POST JE GOSPOJINSKI, A OVO JE NAJVAŽNIJE PRAVILO": Ishrana je svaki dan drugačija
Ishrana za Gospojinski post, Foto: Kurir TV

Gospojinski post jeste kratak, počinje 14. avgusta. Taj post je drugi što se tiče strogoće, dok je ispred njega Vaskršnji post.

Termin "crveno slovo" je utemeljen duboko u srpskoj tradiciji, a vezuje se za velike praznike koji su obeleženi crvenim slovima u kalendaru.

Danas nije crveno slovo, ali u ponedeljak počinje Velikogospojinski post koji će obeležiti dva velika praznika Preobraženje Gospodnje i Velika Gospojina. Oba praznika su obeležena crvenim slovom u kalendaru.

Crkva, Vera, Molitva
foto: Shutterstock

Gost "Pulsa Srbije" koji je obrazložio kako se treba hraniti tokom pomenutog posta je Tomislav Krčmar, sveštenik pri Hramu Svetog Marka u Beogradu.

- Gospojinski post jeste kratak, počinje 14. avgusta. Taj post je drugi što se tiče strogoće, a ispred njega je Vaskršnji post. Pravilo bi bilo da se posti radnim danima, od ponedeljka do petka, na vodi, a vikend na ulju. Na sam dan Preobraženja da se posti na ribi, i da se uzme vino. Svaki vernik sa svojim sveštenikom bi trebalo da razgovara o tom postu kako bi mu sveštenik dao razrešenje oko ovako strogog posta. Posebno zbog zdravstvenog i drugih razloga, ukoliko neko ne može da izdrži. - objasnio je sveštenik.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs