rEČ STRUČNJAKA

TRI NAJVEĆE GREŠKE TOKOM POSTA KOJE NAVLAČE NA VAS BOŽIJI GNEV: Ako radite sledeće stvari, odmah prestanite da postite

Post je period u godini kada se posvećujemo čišćenju svoga tela kako telesno, tako i duhovno. I ne znači samo da vodimo računa o tome šta jedemo.

Običaji
17:02h Autor:
TRI NAJVEĆE GREŠKE TOKOM POSTA KOJE NAVLAČE NA VAS BOŽIJI GNEV: Ako radite sledeće stvari, odmah prestanite da postite
Foto: Shutterstock

U toku je Božićni post i mnogi vernici ga se pridržavaju, ali neki od njih nesvesno ili možda čak i ne, prave nedopustive greške. Zbog njih post gubi u poptnunosti smisao. Naime, tokom ovog perioda je veoma važna naša duhovna strana - očišćenje duše i tela, te nije dovoljno samo da pazite o ishrani.

Bogu je ugodan samo onaj telesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog dela, reči i misli. Posebno su tokom posta opasni oni gresi koji se čine namerno - svojom voljom.

Crkva, Tamjan
foto: Profimedia

Svaki greh nas oštećuje, a sledeća tri su posebno opasna tokom posta:

1. Prejedanje

Post ima za cilj da se obuzda slastoljublje i stomakougađanje. Prejedanje, proždrljivost je smrtni greh, pa je posebno iskušenje ako se - uz objašnjenje da ne jedemo mrsnu hranu - tokom posta predajemo uživanju u svoj ostaloj hrani i to bez mere.

Od prepunih trpeza na kojima samo što još nema "od ptice mleko", preko začinjene, masne hrane - zato što je "zamašćena biljnim mrsom" pa do slatkiša za svaki obrok u toku dana, post se za neke pretvara u prave gozbe na kojima samo nema mesa i drugih namirnica životinjskog porekla, piše Lepa i Srećna.

Tokom posta, domaćice i domaćini treba da obezbede zdravu hranu ukućanima i ponude gostima jednostavno pripremljene obroke i ljubav.

Trpeza
foto: Shutterstock

2. Gordost

Pored uzdržanja od hrane, post je vreme kad se vernici posebno trude da se udalje od svakog greha.

Zato se ne posti samo telesno već i duhovno, a greh gordosti je posebno opasan - oni koji sebe vide kao mnogo bolje od drugih, naročito zato što poste, treba da mole za smirenje.

Gospod je učio da postimo tajno, bez licemerja, a bogu je ugodan samo onaj telesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog dela, reči i misli. Tokom posta se posebno treba čuvati mržnje, zavisti, ogovaranja, pohlepe, neprijateljstva, gneva.

Crkva, Vera, Molitva, Krst
foto: Shutterstock

I maštanje o gnevu pomutiće srce i dušu u postu.

3. Nepoštovanje posta

Postoje periodi u kojima se razrešava upotreba svih vrsta hrane. Duhovnik može da propiše post i mimo navedenih dana u crkvenom kalendaru, ali i da razreši neke vernike od posta.

Međutim, svojevoljno odustajanje od posta a naročito spremanje posnih slava uz mrsnu hranu smatra se grehom.

posno jelo, posno, obrok, čorba, posna čorba, posna hrana
foto: Profimedia

- Time - umesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje - navlačimo na sebe Božji gnev. Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samima kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo i svoju ljubav i veru u Gospoda, jer samo onoj koji poštuje sve Gospodnje zapovesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu. A zapovest o postu jedna je od najvažnijih. Ne obraćajmo pažnju na one koji dokono govore da "greh ne ulazi na usta - navodi bratija manastira Visoki Dečani i dodaje:

- Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs