Smešni i dirljivi u isto vreme

Najlepši božićni filmovi svih vremena: Pogledajte ih sa porodicom makar jednom! (VIDEO)

Većina ovih fenomenalnih filmskih ostvarenja podseća nas na prave vrednosti koje najviše dolaze do izražaja baš tokom praznika

Filmovi
Autor:
Najlepši božićni filmovi svih vremena: Pogledajte ih sa porodicom makar jednom! (VIDEO)
Scena iz filma "Božićna priča", Foto: Profimedia

Božićni praznici nezamislivi su bez božićnih filmova. Iako se svake godine snimaju brojni igrani i animirani filmovi ove tematike, neki stari, sada već klasici, ipak zauzimaju posebno mesto u srcima gledalaca!

Predstavljamo vam našu listu najlepših božićnih filmova u kojima će uživati cela porodica!

Divan život

Američki klasik iz 1946. godine koji prati Džordža Bejlija, čoveka koji se odrekao svojih snova kako bi pomagao drugima, a na samo Badnje veče odlučuje da počini samoubistvo. Ali, u tom se trenutku javlja njegov anđeo čuvar koji želi da mu pokaže kakav bi svet bio da se nikad nije rodio.

Ovo filmsko ostvarenje uvršteno je među najbolje filmove svih vremena, a zanimljivo je da je dobio i nagradu za prvo pojavljivanje posebnog veštačkog snega na filmskim ekranima, što je tada bila revolucija u filmskoj industriji.

10 najboljih srpskih filmova 20. veka: Njih svako mora da pogleda! (VIDEO)

Zapravo, ljubav

Britanski film Zapravo, ljubav iz 2003. godine postao je jedan od najgledanijih božićnih filmova svih vremena. I danas se u našoj kulturi citiraju neke od rečenica iz filma koji pokazuje koliko ljubav može da bude svestrana. Deset odvojenih priča, koje se povezuju kako se radnja razvija, pokazuju nam sva lica ljubavi i njihove uloge u našim životima. Od one partnerske, roditeljske ili prijateljske, ljubav je ta koja povezuje svet, posebno tokom ovog čarobnog božićnog perioda.

Sam u kući 1 i 2

Svaka božićna lista nezamisliva je bez vragolastog Kevina koji tokom praznika ostaje sam, prvo u porodičnom domu, a u drugom nastavku filma u Njujorku. Film koji je Mekolija Kalkina vinuo u zvezdano nebo prati dečaka koji se sam bori protiv pljačkaša koji su upravo tokom praznika naumili da pokupe svoj plen. Uz pravu količinu humora, akcije i likova koje nije teško zavoleti, ovaj film postao je jedan od najomiljenijih božićnih filmova svih vremena.

Zanimljivo je da mnogi ljubitelji ovog filma samo prva dva nastavka smatraju "pravima", a i nastavci bez Kalkina imali su neuporedivo manje uspeha.

Filmski vikend maraton: 5 najboljih psiholoških trilera! (VIDEO)

Vilenjak

Ko ne bi poželeo za doručak da jede punu činiju slatkiša prelivenu čokoladnim sirupom? Upravo je takav Badi iz mnogima omiljenog filma "Vilenjak". Nakon što kao novorođenče slučajno završi u Deda Mrazovom džaku, Badi odrasta među vilenjacima. Iako se svojom veličinom ne uklapa u taj svet, za njega ne postoji lepše mesto. Ipak, trideset godina kasnije saznaje da su njegovi koreni vrlo drugačiji od onoga što je mislio i kreće u Njujork u potragu za svojim ocem.

Film je toliko oduševio i struku i publiku da je prema njemu napravljen i mjuzikl koji se prikazuje na Brodveju.

Božić Čarlija Brauna

Utemeljen na stripu Peanuts (Kikiriki) Čarlsa M. Šulca, ovaj animirani film iz 1965. savršeno opisuje današnju komercijalizaciju Božića pa ga vredi pogledati sa decom.

Iako Božić sve glasnije kuca na vrata, glavni lik Čarli Braun ne oseća uzbuđenje. Ne može da shvati šta ljudi oko njega vide u ukrašavanju, takmičenju za najbolje dekorisanu kuću, poklanjanju materijalnih stvari kojima je retko kada ko zadovoljan i slično. I zato kreće u potragu za pravim značenjem Božića.

Top 10: Filmovi i serije o kraljevskim porodicama koje morate da pogledate! (VIDEO)

Grinč

Jedan sasvim neobičan božićni film. Na temelju knjige nastalo je nekoliko animiranih i igranih verzija, od kojih je najnovija snimljena ove godine. Verzija reditelja Čaka Džonsa iz 1966. uvrštena je na listu pedeset najboljih animiranih filmova svih vremena.

Grinč je netipičan stanovnik planine iznad "Kograda" koji ne može da podnese ništa vezano za božićne praznike. U pozadini svega leži njegova loša uspomena iz detinjstva i ismevanje koje je doživeo zbog svog izgleda. I zato kuje plan kako "Kograđanima" uzme ono što najviše vole - Božić.

Polarni Ekspres

Animirani film nastao prema knjizi Krisa von Olsburga za svega nekoliko godina postao je klasik koji filmski kritičari ne prestaju da hvale. Nominovan je za tri nagrade - Oskar, Zlatni globus i druge, a osvojio je Gremi za najbolju muziku.

Priča prati trinaestogodišnjeg dečaka po kojeg na Badnje veče, tik pre nego što zaspi, dolazi magični voz Polarni Ekspres pun dece u pidžamama, koja putuju prema domu Deda Mraza. Kako se približavaju odredištu, uzbuđenje je sve veće, a jedno posebno zvono, koje mogu da čuju samo deca, pokazaće vam zašto je važno zadržati dete u sebi.

Predlog za savršenu nedelju: Top 5 ljubavnih filmova snimanih po istinitim događajima! (VIDEO)

Noćna mora pre Božića

Animirani film u kojem se podjednako može uživati i tokom Noći veštica i tokom božićnih praznika, dolazi iz rediteljske palice Henrija Selika i Tima Bartona. Inače mračan bartonovski stil ogrnut je u božićno odelo, koje prati Džeka Skelingtona, omiljenog u gradu Noć veštica, u potrazi za nečim što će mu dati novu motivaciju za život. Razočaran monotonijom Noći veštica, sasvim slučajno saznaje da postoji nešto što se zove Božić i čini sve kako bi svojim sugrađanima predstavio svoju novu ideju.

Božićna priča

Nastala prema delu Čarlsa Dikensa, koji ju je pisao prema porudžbini, "Božićna priča" postala je nezaobilazan deo mnogih filmskih večeri. Svima poznati škrti direktor banke, Skrudž, ne pokazuje milost ni na Badnje veče kada pušta nećaka kući s posla samo uz uslov da mu to ne bude plaćeno. Međutim, te iste večeri Skrudža posećuje duh njegovog pokojnog prijatelja Marlija i govori mu da će ga posjtiti tri duha: prošlost, sadašnjost i budućnost.

Možete da birate između igranih, animiranih i lutkarskih verzija ove klasične božićne bajke, a svaka na svoj način oživljava uvek aktuelnu temu važnosti davanja sebe drugima.

10 neverovatnih činjenica o filmu Titanik: Legendarna pesma nastala krišom, Kejt Vinslet dobila ulogu šlihtanjem! (FOTO)

Božićni odmor

Poslednji, ali ništa manje važan film prikazuje tipične boljke višečlane porodice tokom praznika: planiranje dekoracija, ručka za veliku porodicu, kupovanje poklona i sveg stresa koji dolazi uz to. Dobro poznata porodica Grisvold jedna je od onih s kojom se mnogi od nas mogu poistovetiti. Sjajan komičar Čevi Čejs i ostatak filmske ekipe nasmejaće vas do suza, ali i podsetiti zašto je zajedništvo neprocenjivo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs