POGLEDAJTE NAŠU LISTU

Ovi filmovi su obeležili 2020. godinu: O jednom filmu priča ceo svet! (VIDEO)

Ako se nešto izmenilo tokom ove godine, to je sistem po kom funkcioniše filmska industrija.

Filmovi
Autor:
Foto: Profimedia

Stiaming servisi su malo po malo dugo unazad pokazivali svoju nadmoćnost, i potencijal, ali ipak dobri stari bioskop nšita nije moglo da zameni. Dok nije moralo. Celu godinu smo proveli sa manje više zatvorenim bioskopima što znači da smo se u potpunosti preselili online a novom odlukom Warner Brothersa to možda postane i nova budućnost. Ove godine smo ostali uskraćeni za neke naslove koje smo dugo iščekivali, neki su se ipak odlučili da je premijera na Netfliksu ili HBO dobra ideja pa smo ih ipak dobili, neki su zaustavljeni u snimanju do daljnjeg. Sve u svemu, ozbiljno nategnuta godina. Ipak, i u njoj imamo favorite i bilo da ste godinu proveli zakazujući online bioskop sesije sa najboljim prijateljima, ili ste pravili svoje must watch liste, činjenica je da koliko god sve bilo izmenjeno, film je još uvek ima neverovatnu ulogu u pomaganju svima nama da preguramo prilično tešku godinu. Ovo su filmovi koji su obeležili našu 2020.

TENET

Možda i najiščekivaniji naslov ove godine. Putovanje kroz vreme, teorija fizike i elegantno obučena ekipa kojima se odelo ne gužva šta god radili, su tako uklopljeni da ovaj film najviše podseća na neku kombinaciju prethodnog Nolanovog ostvarenja "Innception" i bilo kog Džejms Bonda recimo. Premisa je takva da je tajni agent dobio jednu jedinu reč, kao glavno oružje i poslat je da spreči Treći svetski rat. Mora da putuje kroz vreme, i promeni zakone prirode da bi bio uspešan u svojoj misiji. Tripozno, uzbudljivo i genijalno, zahteva mnogo koncentracije i pažnje, a ni papir i olovka nisu na odmet.

SHIRLEY

U pričama koje je pisala, kao što je “The Lottery” ili roman “The Haunting of Hill House”, Širli Džekson je uspevala da uhvati neuhvatljiv osećaj nelagodnosti, tenzije, i začudne atmosfera koja ih čini teškim sa ispustiti iz ruku. Sada, adaptacija romana Suzan Skarf Merel o samoj Širli, se fokusira na izuzetno intenzivne, teške momente autorkinog života koji su ponekada bili slični istoj onoj atmosferi koju oživljava u svojim knjigama. U filmu je igra Elisabet Mos, a Širli je predstavljena kao briljantna, temperamentna i neretko i okrutna, pogotovo prema Rouz i Fredu, mladom bračnom paru koji se useljava u kuću sa njom i njenim kontrolišućim mužem koga igra Majkl Stuhlbarg. Zidovi su poput papirnih, a njihovi životi se čudesno prepliću unutar njih praćen haosom, tamnim impulsima, i neverovatnom hemijom između dve žene.

PALM SPRINGS

Ovaj film je stigao na striming servise baš u sred pandemije, kada smo već svi stvarno apsolvirali šta znači onaj osećaj kada ti se dan ponavlja u nedogled. Karantin je učinio da nam ponavljanje sličnih opštih mesta u danu ili nedelji, bude veoma blisko i “Palm Springs” je neverovatno rezonovao sa tom situacijom. Kada je početkom godine prikazan na Sundanceu nije privukao toliko pažnje koliko kad smo se našli u sličnoj situaciji. Film prati romansu između zabavnog i ultimativno slobodnog gosta na svadbi (Endi Samberg) i autodestruktivne mladine sestre (Kristin Milioti). Imali smo mnoštvo pitanja dok smo gledali film, a birtak i brz scenario Endi Siarae kombinuje egzistencijalizam iz “Dana mrmota” sa tripi osvrtom na kvantnu fiziku. Uz sve to, par sa dobrom hemijom, leto, i inspirativne životne lekcije.

NOMADLAND

Sasvim sigruno jedan od najboljih naslova 2020. Mekdormand igra Fern, ženu u svojim šezdesetim koja pokušava da se povrati nakon što je tokom svetske ekonomske krize izgubila gotovo sve. Ona putuje Amerikom, od mesta do mesta u svom kombiju, i živi kao savremeni nomad. U filmu se pojavljuje i Dejvid Strethern u glavnoj sporednoj ulozi, ali većina filma je genijalnost Mekdormove, i njena interakcija sa stvarnim modernim nomadima. Blistav naslov koji dokazuje Zhao kao jednu od talentovanijih režiserki savremene svetske scene, i potvrđuje ono što je rekla o sebi. "Ja nisam ona vrsta režisera koji samo naprave film. Moram da budem zaljubljena u temu, u lik i da naučim više o tome".

WONDER WOMAN 1984.

Dobro, u poređenju sa nekim drugim naslovima na ovoj listi, nije baš najveća zvezda, ali jeste jedan od malobrojnih blokbastera koji su se ove godine ipak i uprkos svemu pojavili i tome se mora odati priznanje. Gal Gadot se sad već prilično dobro snalazi u ulozi Superžene, a činjenica da je ovaj film smešten u 80-e, sa mnogo dobre muzike, i outfita, čini da se još bolje kotira na listi. Filmu istina fali malo punoće, ali je svakako ozbiljan spektakl i ako vam trebaju bombastične slike da se motaju po ekranu, da je sve lepo i snažno i podseća na neko vreme kada se za ovakve grandioznosti išlo u bioskop, onda sasvim sigurno vredi liste "gledati".

I’M THINKING OF ENDING THINGS

Začudna atmosfera, divan kolorit, sjajna ekipa. Zimski, snežni road trip na koji mlada žena (Bakli) kreće sa svojim novim dečkom (Plemons). Finalni cilj je udaljena farma, kuća njegovih prilično ekscentričnih roditelja koje igraju genijalna Toni Kolet andi Dejvid Tevlis. Put koji je trebao da bude prijatna poseta se pretvara u ozbiljan tok misli koji izmiče kontroli, pitanje svesnosti, različitih puteva, pravih i pogrešnih odluka. Režiser poznat po filmovima “Večni sjaj besprekornog uma”, “Biti Džon Malkovič”, “Adaptacija”, “Sinegdoha Njujork”, još jednom nam dokazuje koliko ume da nas uludi. Istina, Kaufman je ovde nežniji nego u nekim prethodnim ostvarenjima ali je sve i dalje opterećeno velikim životnim pitanjima i problemima, sa neočekivanim izletima u nadrealno. Bizarna i velika stvar koja se pojavila na platfromama u septembru.

ANOTHER ROUND

Film koji se pojavio pred sam kraj godine, taman da nas podseti na neke stvari koje smo možda zaboravili. Mads Mikelsen se našao u ulozi sredovčnog profesora istorije, kome je život toliko upao u rutinu da se čini da se odatle ne može napolje. Sa svojom trojicom kolega, odlučuje da isproba teoriju norveškog filozofa o tome da je potrebno unositi alkohol na optimalnom dnevnom nivou ne bi li se raspoloženje, produktivnost i uspeh održali isto optimalnim. Zabavan ali i neverovatno melanholičan i emotivan film koji stvarno nekako do srži protrese pitanjima koliko si stvarno prisutan u svom životu, daješ li baš sve što možeš od sebe, i kako se to uopšte radi?

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs