stavite ih na spisak

Želite da sednete u auto i odete u NEPOZNATOM PRAVCU? Ovo su FILMOVI koji će vas povesti na NEZABORAVNO PUTOVANJE!

Kada kažemo road-trip ne pomislimo samo na putovanje. Sesti u kola i voziti se iz mesta u mesto je mnogo više od samog čina kotrljanja i novih predela za obići i upoznati.

Filmovi
Autor:
Želite da sednete u auto i odete u NEPOZNATOM PRAVCU? Ovo su FILMOVI koji će vas povesti na NEZABORAVNO PUTOVANJE!
Scena iz filma "I ja tebi kevu", Foto: Profimedia

To je stanje uma koliko i akcija, i ultimativna prečica u slobodu, a čak i ako nemamo kuda da odemo, provozati se makar kroz prazne ulice grada daje dovoljan osećaj da smo negde pobegli i malo se pomerili. Druga opcija osim vožnje po gradu jeste bekstvo kroz film, a oni čija se radnja pritom i događa na putovanju su apsolutno savršen izbor za ovo. Tako da, u vreme kada su nam se putovanja svela na odlazak do radnje i nazad, donosimo vam filmove koji će vas izvesti na otvoren put, dati gas i pozvati na avanturu.

“I JA TEBI KEVU”

(2001.)

Film u kom se znalo da ćemo Kuarona obožavati, a da će Gael Garsija Bernal biti preozbiljno ime pred kojim je tek budućnost. Film prati drugarstvo Hulija i Tenočija koji su klinci bez puno briga, pomalo razmaženi, iz prilično dobrih porodica i koji čeznu da otkriju svet. Klasični tinejdžerski problemi i pitanja, i jedan jasno definisan sistem i svet koji poljulja upoznavanje Huliove dosta starije rođake u koju se obojica zaljubljuju. Pozivaju je na vikend na plažu Boca del Cielo, mesto koje su izmislili da bi je nagovorili na izlet, a na tom putu svako otkriva po nešto o sebi, o drugima, o životu, (ne)mogućnostima.

“TELMA I LUIZ”

(1991.)

Kultni klasik u kom Ridli Skot postavlja dve žene u centar inače dominantno muškog žanra i gde su svi muškarci samo prateće figure u životima Telme i Luiz oje igraju Đina Dejvis i Suzan Sarandon. Harvi Kajtel, Majlk Medsen i mladi Bred Pit se pojavljuju tu i tamo, dok film prati Đinu i Suzan i avanture koje se pred njima odmotavaju. Povodljiva Thelma (Davis) je zarobljena u nasilnom braku, dok Luiz (Sarandon) upada sve dublje i dublje u besmisao i rutinu svakodnevice i svog posla kao konobarice, pa njih dve rešavaju da nešto urade po tom pitanju. Plan je: staviti život na pauzu na vikend, i uživati u osamljenoj kolibi u planini. Realnost: mnogo drugačija, i gotovo da nisu izašle ni iz grada kada je niz događaja počeo da se odvija u takvom pravcu da su se umesto na putu za odmor našle u bekstvu ka Velikom kanjonu. Uzbudljivo, prelepo, sa sjajnim glumicama u savršenoj harmoniji. Apsolutni must see koji je vreme obnoviti. Ako ništa drugo onda zbog kraja koji je postao toliko popularan da je postao opšte mesto popularne kulture.

AMERICAN HONEY

(2016.)

Haotičan, hipnotišuć, gotovo trosatni omaž mladosti i slobodi. Star koju igra predivna Sasha Lane traži hranu na đubrištu i usput upoznaje grupu relativno problematičnih tinejdžera, koje predvodi harizmatični Džejk i u tome vidi priliku da promeni svoj život. Da sa njim započne nešto novo i drugačije, da se odmetne i promeni. Ekipa počinje da prodaje magazine od vrata do vrata širom SAD, ali kako najviše vremena i novca troše na piće i zabavu, ovaj film je kompresovano mladalačko iskustvo koje može sve. A to je posebno dočarano i nelineranim narativom, i priča nepredvidivo zavija i luta, ne prati konvencionalnu strukturu i savršeno dočarava karakter junaka o kojima govori. Divlji su, mladi i slobodni, a film je prava vizulena poslastica uz koji tri sata proleti.

“AVANTURE PRISILE, KRALJICE PUSTINJE”

(1994.)

U vremenu pre RuPaul’s Drag Race (da, jasno, svi smo zaboravili da je takvo vreme postojalo) "Prisila" je bio film kom se uvek rado vraća. Poznati britanski glumac Terens Stamp igra Bernadet, trans ženu i drag kraljicu koja putuje Australijom uz jednako sjajnu ekipu: Mitci i Adam. Bernadeti je muka od svega. Od rutine, sličnih dana, nastupa, scene i atmosfere u Sidneju pa kada iskoči ponuda za nastup u udaljenom gradu Alis Springs, naravno da je odmah prihvata a genijalna, prezabavna, i super ekscentrična trojka se upućuje na put bukvalno kroz pustinju i prašumu. Okej, definitivno više pustinju. Pored njih gotovo jednako značajan glavni lik je i njihov prevoz: stari, poluzarđali školski autobus ofarban u srebrno koji se zove Prisila. Putovanje ovog tria je pre svega zabavno, ali je pomalo i potraga za delovima sebe koje svi s vremena na vreme zaturimo. Plus, film obiluje scenama i pejzažima od kojih zastaje dah, njihova over-the-top odeća to dodatno naglašava, a disko numere upotpunjavaju. Zabava za velikim Z!

“MALA GOSPOĐICA SUNCE”

(2006.)

Priča koja nikada neće prestati da bude topla i predivna i da nas uči pravim životnim lekcijama. Cela porodica kreće na putovanje zbog dečijeg izbora za mis. Putovanje traje dugo, ima neplanirane komplikacije i prekide, porodica se svađa, miri i podržava i ako je ovaj film nešto onda je sigurno sasvim sasvim životan. I nežan i topao i tužan i prelep. Film o snovima i iluzijama, komičan i tragičan u isto vreme koji će vas naterati da plačete i smejete se i želite taj rolerkoster još jednom.

“NISMO VIŠE KLINKE”

(2002.)

Ah, kakav blast from the past! Debitantska uloga Britni Spirs, i ne, nije neko spektakularno remek-delo i ne, verovatno nikada neće zaraditi pozitivne kritike i ocene na renomiranim sajtovima, ali nije baš ni najgora stvar na svetu. U stvari, možda i jeste, ali je toliko bezbrižno i lako, i putuje se, da nam u ovim teškim danima ništa drugo i ne treba. Tri prijateljice su se iz malog grada u Džordžiji uputile u veliki grad ka kom svi gravitiraju, aka Los Anđeles. S obzirom na to da je pisala Šonda Rajms, moćna sila koja stoji iza serija “Uvod u anatomiju” i “Bridgerton” u principu nema baš mnogo više priče i dubljeg scenarija od ovog izloženog, ali to je sasvim i okej. Vožnja u Kaliforniju, Britni, moda 2000-ih koja se kako stvari stoje polako ali sigurno vraća, i iskreno dobar soundtrack. Nostalgija za tinejdžerskim danima u svom najboljem ruhu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs