PRAVI ZNAČAJNU RAZLIKU

Ako imate psa, obavezno ga pomazite pre nego napustite kuću: Evo zašto je to jako važno!

I mali gest može činiti veliku razliku, a upravo to pokazuje i naučna studija koju vam donosimo u nastavku.

Ljubimci
Autor:
Ako imate psa, obavezno ga pomazite pre nego napustite kuću: Evo zašto je to jako važno!
Foto: Shutterstock

Veterinari su otkrili kako maženje ljubimca pre napuštanja doma može pomoći da se njegov stres zbog napuštanja značajno umanji.

Sprovedeni eksperiment potvrdio je kako su psi koji su bili maženi pre odlaska njihovih vlasnika znatno mirnijeg ponašanja.

Svakom vlasniku pasa dobro je poznat tužni pogled koji mu je njegov ljubimac sklon uputiti kada ga ostavlja za sobom prilikom izlaska iz kuće ili stana. "Ali molim te, možemo li se maziti još pet minuta?", kao da u tom trenutku govore te velike pseće oči. I koliko god nam to teško pada, posao ne čeka nikoga, te se s tugom u srcu moramo se privremeno odvojiti od svog četveronožnog prijatelja. Ali, idući put pre napuštanja doma obavezno pomazite svog ljubimca.

Prema istraživanjima, kratko maženje sa našim ljubimcima trenutak pre nego što prođemo kroz vrata, pomaže u održavanju njihove smirenosti za vreme našeg izostanka. Veterinarska studija objavljena u naučnom časopisu 'Journal of Veterinary Behavior' pokazala je da nežno maženje psa pre napuštanja kuće pozitivno utiče na njegovo zdravlje i umanjuje pojavu stresa zbog napuštanja.

U pilot studiji istraživači su pse podelili u dve kategorije. U grupi maženja vlasnici su minut mazili svoje pse pre nego što su otišli i ostavili ih s eksperimentatorom, dok su vlasnici u neutralnom stanju minut ignorisali svog psa pre izlaska. Vlasnika nije bilo ukupno tri minuta u oba slučaja.

Naučnici su pratili ponašanje pasa dok vlasnika nije bilo, merili su otkucaje srca pre i nakon razdvajanja i primetili su pojačano balavljenje životinja nakon odlaska njihovih vlasnika. Iako nijedan pas nije bio pod velikim stresom, uočeno je da su životinje iz obe skupine provele gotovo polovinu vremena tražeći svoje vlasnike vidno uznemireni.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs