OVO SU NAŠI PREDLOZI

Ultimativna lista filmova koja će vas ubaciti u praznično raspoloženje! (FOTO)

Postoje neke tradicije koje se ne menjaju makar i svet stao a praznični dani su ih posebno puni.

Filmovi
Autor:
Ultimativna lista filmova koja će vas ubaciti u praznično raspoloženje! (FOTO)
Scena iz filma "Serendipiti", Foto: Profimedia

Šta god radili, i gde god bili, izvesno je da ćemo dane praznika provoditi sa najbližima bilo u vikendicama, stanovima ili preko skajpa ali ćemo važne trenutke zasigurno podeliti. Izvesno je i da će tu na red pre ili kasnije doći božićni i novogodišnji filmovi. Bilo zato što ste se toliko najeli kolača i torti da privremeno niste u mogućnosti ništa drugo da radite osim da ležite na sofi i lagano tonete u san uz nežan i zabavan zaplet, ili ste rešeni da obnovite filmsko gradivo, određeni klasici iz redova “praznici” će biti uz vas.

ODMOR (2006)

Romantične komedije se kotiraju prilično visoko u prazničnom repertoaru a ovo je jedan od favorita. Amanda (Kameron Dijaz) i Iris (Kejt Vinslet) zamenjuju stanove tokom praznika u pokušaju da pobegnu od svojih katastrofičnih ljubavnih života. Svaka provodi vreme u prostoru one druge i sagledava život iz nešto drugačije perspektive. “Odmor” je zaista kako mu ime i kaže, pravi odmor i neverovatno uživanje. Prilično stilizovana romantična komedija o dva para koja se sasvim slučajno dogode i zapravo isfunkcionišu. Scenario u koji svi želimo da verujemo. Plus sjajna ekipa Kameron Dijaz, Džud Lou, Kejt Vinslet, i Džek Blek i nezaboravni citati poput “Volim kliše. Želim kliše u svom životu”. Ponekada ga stvarno svi želimo.

KEROL (2015)

Kada su božićni filmovi u pitanju, ljubavi i romantike nikada ne fali ali su gotovo uvek u pitanju strejt parovi. Ipak, Tod Hejn je sa “Kerol” napravio iskorak i neverovatno lep, sad već klasik koji je počeo da menja uobičajene parametre. Film je adaptacija romana Patriše Hajsmitiz 1952. gde se Terese, prodavačica u robnoj kući (Runi Mara) zaljubljuje u misterioznu, elegantnu, i prelepu stariju ženu koju igra Kejt Blanšet a njihova priča počinje da se odvija baš u toku praznika.

HAPPIEST SEASON (2020)

Kada govorimo o heteronormativnom sistemu, treba reći da se on u poslednje vreme sve više razmrdava i ove godine je praznični naslov koji iščekujemo sa nestrpljenjem, i kandidat za ljubavni film godine, priča o dve devojke i njihovom odnosu. Kristen Stjuart igra Ebi, koja nije baš preveliki fan praznika i porodičnih okupljanja ali ipak pristaje da za Božić ode u porodičnu kuću svoje devojke Harper, koju igra Mekenzi Dejvis. Situacija je već dovoljno složena kada treba upoznati roditelje partnera ili partnerke, a u ovom slučaju još i komplikovanija jer Harperini roditelji ni ne znaju da je ona gej, pa Ebi mora da se pretvara da joj je samo priajteljica. Film je beskrajno komičan i zabavan, ali i govori o pravim emotivnim traumama i problemima queer parova.

SAM U KUĆI (1990)

Verovali ili ne ali ovaj klasik ove godine puni 30 godina, što je sasvim dovoljan razlog da ga se prisetimo, a praznici su idealan trenutak za to. Kevinova porodica odlazi na put i njega slučajno zaboravljaju kod kuće. Sam, ali super dovitljiv i spretan Kevin se nalazi u situaciji to jest više situacija u kojima treba da izađe na kraj i izbori se sa lopovima. Prava porodična zabava, a neke superinspirativne i praktične tehnike samoodbrane još uvek pokušavamo da prepišemo od Kevina.

DIVAN ŽIVOT (1946)

Istina je da 120 minuta od ukupno 130 nije zapravo predivno u samoj suštini te reči, jer se radi o junaku koji proživljava ozbiljnu egzistencijalnu krizu (kakve mnogi imaju pogotovo u danima praznika) ali je otkrivanje onoga što zaista čini “divan život” neprocenjivo. Predivna priča o čoveku koji je izgubio svoj unutrašnji kompas, ali ga uoči praznika ponovo i pronalazi i otkriva koje su to prave vrednosti i šta čini život neverovatno lepim i vrednim. Na momente emotivno iscrpljujuće, ali isto tako i topla, bezvremenska priča koja je zasluženo klasik kakav jeste.

KAKO JE GRINČ UKRAO BOŽIĆ (2000)

Grinč i Džim Keri su tako reći savršeni par, i kada je 2000. godine Džim Keri obukao veliko zeleno Grinčovo odelo i oživeo legendarni crtani film, svi su znali da je nastala još jedna nova legenda. Grinč iz nekog razloga mrzi Božić, i rešen je da ga uništi, ali mala Sindi Lou Hu nekako uspeva da mu smekša srce i nauči ga da Božić možda uopšte nije za mrzeti. Imati Džima Kerija u glumačkoj postavi, podrazumeva i mnogo mnogo improvizovanog humora i zato je film apsolutna nedeljna zabava za celu porodicu.

ČUDO U 34. ULICI

Šestogodišnja Susan ne veruje u Deda Mraza jer ju je tome naučila poslovna, stroga i odlučna mama Dori koja radi kao menadžerka robne kuće. Međutim, upravo u toj robnoj kući, šarmantni dekica Kris Kringleslučajno zamenjuje čoveka koji uobičajeno glumi Deda Mraza. Kris je izuzetno ljubazan, govori mnoge svetske jezike, i upućuje sve u kojoj radnji u gradu mogu kupiti jeftinije poklone a mala Suzan iako primarno ne veruje u Deda Mraza postaje gotovo uverena ako on stvarno postoji onda je to ovaj njhov. ”Čudo u 34. ulici" je simpatičan, nežan i dobrodušan film snimljen na temelju istoimenog klasika iz 1947. godine, i film je sa kojim jednostavno nema greške. Sentimentalan film koji se bori protiv onog ciničnog u svima nama i koji je nemoguće ne voleti i podseća nas koliko je važno održati budnim i radoznalim dete u sebi.

NAJLUĐI BOŽIĆ (1989)

Retkost je da treći rimejk nekog filma bude jednako dobar kao njegovi prethodnici ali u ovom slučaju je to i te kako istinito. Kako se praznici približavaju Klark Grizvold želi da organizuje savršeni Božić sa porodicom, i odlučuje da sa ženom i decom napravi ovaj praznik idealnim. To podrazumeva i savršenu božićnu jelku i prazničnu dekoraciju. Ipak, stvari odlaze u pogrešnom pravcu i to dosta brzo. Klarkov iritantni rođak, se pojavljuje sa svojom porodicom i počinju da žive u prikolici na Grizvoldovom zemljištu. Porodična gungula, neočekivano ludilo, i praznici kakve niko nije planirao a kamoli poželeo.

USTVARI LJUBAV (2003)

Šta reći o ovom filmu što već svi ne znamo (i to napamet), osim možda da praznici realno ne mogu nikako početi bez njega. Iako naravno da danas u 2020. godini postoje oni koji će naći manje ili više opravdane mane i problematike ovog filma, činjenica je da ostaje jedan od omiljenih romantičnih, prazničnih naslova. Uprkos nekim savremenim kritikama, film ostaje lepo spakovana, krojena i vođena priča sastavljena od više ljubavnih priča, koje su smeštene u praznični seting. Puno romantike, malo razočaranja, šljašteći ukrasi i svetiljke, nezaboravne numere, i scene koje su postale antologijske.

SERENDIPITI (2001)

Ako nešto dobro može da se izrodi iz svađe oko poslednjeg para rukavica u Blumingdejlsu, onda je to epilog koji su imali Džon Kjuzak i Kejt Bekinsejl u ovoj romantičnoj komediji. Onaj tip radnje od kojih vam srce stane a oči zasuze. Svi volimo da verujemo u malo praznične magije u kom upoznajemo baš tu jednu, savršenu osobu . Ako ste raspoloženi za puno slučajnih susreta, klizanja u Central Parku, i priču o sudbinskoj ljubavi koju je nemoguće izbeći, podsetite se ovog naslova.

ČOVEK KOJI JE IZMISLIO BOŽIĆ (2017)

Film koji govori o čarobnom putovanju koje je dovelo do kreiranja Skrudža, Tini Tima i ostalih junaka iz novele “Božićna priča”. Čarls Dikens (koga igra Den Stivens) je u kombinaciji inspiracije iz stvarnog života i svojih iskustava sa svojom živopisnom maštom, stvorio nezaboravne likove i bezvremensku priču koja je zauvek promenila praznike, i učinila ih onakvim kakve ih danas poznajemo, i uspostavila Božić kao fenomen popularne kulture.

BOŽIĆ U KONEKTIKATU (1945)

Novinarka Elizabet Lejn je jedna od najpoznatijih food novinara i pisaca. Ona sebe opisuje kao vrednu, radnu ženu sa farme, koja je sjajna i super stručna kuvarica. Ona je stručna u polju braka, kuhinje, i domaćinstva. Nažalost, sve od toga je aposlutna laž i Elisabet mora da pokuša da sakrije prevaru kada njen šef i ratni veteran i heroj dolaze kod nje na tradicionalni Božić a Elizabet mora da smisli način da sve bude savršeno iako ništa nije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs