PAŽLJIVO ČITAJTE IZMEĐU REDOVA

Poigravaju se vašim emocijama i razumom, a da toga niste ni svesni: 5 jasnih znakova da imate posla sa manipulatorom!

Važno je na vreme prepoznati ovakve ljude i pobeći od njih glavom bez obzira

Lifestyle
Autor:
Poigravaju se vašim emocijama i razumom, a da toga niste ni svesni: 5 jasnih znakova da imate posla sa manipulatorom!
Foto: Shutterstock

Vešti manipulatori su sposobni da nam potpuno unište samopouzdanje i navedu nas da sumnjamo u svaku odluku koju donesemo. S obzirom da je emocionalna manipulacija toliko moćna, važno je na vreme prepoznati znakove koji nam ukazuju na pojedince koji se njome služe.

Ovo su sigurn znaci da ste "u kandžama" manipulatora:

1. Uveravaju vas u realnost koja njima odgovara

Emocionalni manipulatori izuzetno su vešti kad je laganje u pitanju i često će insistirati na tome da vas uvere i u neke situacije koje se nisu dogodile. Problem je taj što će vas lako navesti i da počnete da preispitujete svoj razum.

Toliko su vešti da mogu lako da vas uvere u njihovu verziju realnosti a, takođe vas i posvađaju sa dragim ljudima, kreirajući mrežu laži.

2. Jedno pričaju, drugo rade

Emocionalni manipulatori će vam uvek reći ono što želite da čujete, dok će njihove akcije biti potpuno drugačije.

Takođe, neprestano će ponavljati koliko su srećni što vas imaju za prijatelja, dok će se ponašati kao da ste im teret.

3. Izazivaju osećaj krivice

Osobe koje su dobri manipulatori vešti su i u tome da u vama izazovu osećaj krivice. Ako spomenete nešto što vam smeta, oni će to okrenuti u svoju korist i vi ćete ispasti krivi što ste to uopšte i spomenuli.

Ako ne kažete ništa, reći će vam da ste sebični što takve stvari držite za sebe. Kada imate posla sa manipulatorima, sve što učinite – biće pogrešno za njih.

4. Emotivno će vas iscrpeti

Što god osećali, emocionalni manipulatori vešto će sve oko sebe uvući u crnu rupu svojih emocija. Ako su loše raspoloženi, svi oko njih će to znati.

5. Ponudiće vam pomoć, a onda se ponašati poput žrtve

I dok su u početku i više nego spremni da vam pomognu, to se ubrzo pretvara u uzdahe i igru mučenika. Ako im to zamerite, okrenuće i tu situaciju u svoju korist, vi ćete ispasti paranoični zbog toga što uopšte sumnjate u njihovu želju da vam pomognu.

Svaku situaciju u kojoj su vam bili od pomoći će koristiti da vas ucenjuju i nameću vam osećaj potrebe da im se odužite i u svakom trenutku budete tu za njih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs