Violinista sa najviše prodatih albuma na svetu

Najdžel Kenedi u Beogradu 9. oktobra

Po osmi put u Beograd stiže jedan od najvećih violionista svih vremena, koji uvek pomera granice klasične muzike i svojim nastupima očara i zabavi publiku
Događaji
23:10h
Najdžel Kenedi u Beogradu 9. oktobra
Foto: Reuters

Harizmatični violinista Najdžel Kenedi (Nigel Kennedy) nastupiće ponovo u Beogradu 9. oktobra u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Britanski virtuoz na novoj turneji nastupa u manjim, akustičnim dvoranama i u prvom delu koncerta izvodi Bahov preludijum iz Partite broj tri, u E duru, kao i drugi, treći i četvrti stav (Fugue, Andante, Allegro) iz Bahove Sonate broj dva, u a molu.

U drugom delu koncerta publika će uživati u izvođenju džez klasika Fats Valera. Njegove kompozicije i izvođenje uticali su na razvoj džez muzike kakvu danas poznajemo.

Najdželovi mentori, Jehudi Menjuhin i Stefan Grapeli, bili su inspiracija za ovaj jedinstveni program i podelu koncerta na klasičnu muziku i džez izvođenje.

Na sceni Kolarca Najdžel će nastupiti sa još tri muzičara. To su Rolf Busalb (gitara), Jaron Stavi (bas) i Kristof Dziedzic (bubnjevi).

Već više od 25 godina Kenedi važi za jednog od najpriznatijih virtuoza na svetu. Njegov jedinstveni talenat uneo je novu perspektivu kako u klasičan tako i u savremeni koncertni repertoar, a on je postao violinista sa najviše prodatih albuma na svetu.

Naša publika pamti da je on prvi strani umetnik koji je održao koncert u Beogradu posle bombardovanja 1999. godine. Inače, prvi put je svirao u Beogradu 1997. godine. U glavnom gradu Srbije svirao je sedam puta, a po jednom u Nišu i Novom Sadu i svi su koncerti bili rasprodati.

Od brojnih uspeha koje je ostvario izdvaja se njegovo izvođenje Četiri godišnja doba Vivaldija, što je i najprodavaniji album klasične muzike ikada, zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda, zatim izvođenje Elgara za koje je dobio nagradu Album godine, kao i izvođenje Bramsovog violinskog koncerta (album koji je bio na vrhu Vulvortove top liste).

U decembru prošle godine snimio je album u Ebi Roud studiju pod nazivom Recital, sa izvođenjima Fatsa Valera i Baha, što je repertoar sa kojim nastupa na koncertnoj turneji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs