50 godina rokenrol dinosaurusa

Emotivni nastup: Stounsi u Hajd Parku prvi put nakon 1969.

Njihove turneje spadaju među najuspešnije, a koncerti među najposećenije. Ipak, Hajd Park je posebno mesto u dugoj istoriji legendarih Stounsa
Muzika
15:34h
Emotivni nastup: Stounsi u Hajd Parku prvi put nakon 1969.
Foto: Reuters

Grupa The Rolling Stones nastupila je sinoć u Hajd parku u Londonu, prvi put od legendarnog koncerta koji su davne 1969. godine održali pred oko 250.000 ljudi.

Bio je to prvi od dva koncerta, drugi je zakazan za 13. juli, koji će legendarni bend održati na ovoj lokaciji povodom 50-godišnjice karijere.

"Da li je neko od vas ovde bio 1969?", upitao je Mik Džeger (Mick Jagger) publiku prepunu sedih glava nakon optevanih prvih pesama Start Me Up i It"s Only Rock and Roll.

"Pa dobrodošli natrag, lepo je videti vas opet", poručio im je pevač, obučen u belo odelo, slično onom u kojem se pojavio na bini 1969.

Te godine, Džeger, Kit Ričards (Keith Richards) i Čarli Vots (Charlie Watts) su koncert održali kako bi predstavili svog novog gitaristu, Mika Tejlora (Mick Taylor) koji je zamenio Brajana Džonsa (Brian Jones). Roni Vud (Ronnie Wood) se grupi pridružio tek 1975.

Dva dana pred nastup, 27-godišnji Džons se navodno udavio u bazenu pod dejstvom alkohola i droge, pretvorivši koncert Stonsa u komemoraciju. Kasnije se ipak ispostavilo da je osnivač Stounsa bio ubijen, a slučaj iz 1969. je otvoren ponovo 2009. godine i nije zaključen do danas.

Dinosaurusi rokenrola, koji u proseku imaju 69 godina, prašili su kao i pre gotovo 5 decenija. Tokom dvosatnog nastupa izveli su nekolicinu starih hitova Brown Sugar, Honky Tonk Woman, Jumpin Jack Flash i Sympathy for the Devil, kao i neke od svojih novijih numera poput Doom and Gloom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs