Bogati, slavni, poželjni i uvek besprekorno obučeni

Poznati muškarci kao ikone stila

Njihova imena se uz uspehe u domenu umetnosti vezuju za šarm i stil, kom se muškarci dive, a žene ostavljaju bez daha
Moda
21:48h
Poznati muškarci kao ikone stila
Foto: Reuters, AFP

Gotovo svaka žena mašta o visokom, zgodnom muškarcu koji obiluje šarmom i harizmom, ali i nepogrešivim osećajem za odevanje. Ono što se danas nudi na svetskim modnim pistama, mnogima je odbojno. To je više nego dovoljan razlog da se vratimo čak i 50-ak godina unazad, zaboravimo na pantalone koje su vuku po podu i patike za sve prilike i podsetimo koji muškarci su sem uspešnih karijera, ostavili neizbrisiv trag u svetu mode.

Mik Džeger (Mick Jagger)

Čak i danas, sa 70 godina, Mik izgleda zanimljivo, a u doba svoje najveće popularnosti, nije bilo žene koja je mogla da mu odoli. Sem istaknutih usana I očiju, on je uvek nosio zanimljive svilene marame, a nije se plašio da za svoj izgled upotrebi ženske krpice. Bob Dilan (Bob Dylan)

Mnogo pre Kejt Mos (Kate Moss), Dilan je nosio uzane, skinny farmerice, sa usko ukrojenim blejzerima, a kako bi dodao malo misterije često je nosio rolke i zanimljive čizme. Dejvid Bovi (David Bowie)

Androgeni izgled svoju popularnost duguje jednom čoveku, koji i danas pomera granice i tera nas na razmišljanje. Bovijevo odevanje podseća na viziju, umetničko delo, a njegovo ekspreminetisanje uključuje i najluđe frizure, šminku, platforme, kao i stav, koji je od muzičke stvorio i modnu legend.

Kenedijevi (Kennedy)

Braća Kenedi su važili za moćne, prave američke muškarce, što su pokazivali I svojim odevanjem Tokom radnih dana su bili u otmenim odelima, a vikende su provodili u Hemptonima, u odeći omiljenih američkih dizajnera, Tomija Hilfigera i Ralf Lorena. U čino pantalona, polo majicama i sa Rej Ban naočarima, bili su i ostali sinonim elegancije i ležernosti. Robert Redford (Robert Redford)

Farmerke, plava košulja i blejzer od tvida su ga učinili besmtrnim u modnim krugovima, ali njegova ličnost je ta koja Robertu Redfordu dozvoljava da izgleda dobo u svakoj odevnoj kombinaciji. Bilo da glumi kauboji ili ljubavnika, on je dokaz da je čovek taj čini odelo.

Voren Biti (Warren Beatty)

Ženskaroš, koji je navodno spavao sa preko 12.000 žena, je imao nadljudske moći u odevanju. Nemarno i potpuno naivno, on je bio šmeker bilo da nosi odelo ili kožnu jaknu bež boje. Džimi Hendriks (Jimi Hendrix)

Moć vintidž jakne u vojničkom stilu, lude, psihodelične majice i farmerice sa zvonastim nogavicama bile su poput baze, podloge za muzičku legend. On je svakako znao moć detalja, te ga je bilo nemoguće videti bez kul marame, ogrlica ili kape. Hendriks je bio i ostao stilska inspiracija.

Bitsli (The Beatles)

Najpoznatiji izvozni proizvod Liverpula, četvorka koja je zauvek promenila muzički svet je dala svoj doprinos modnom osvešćenju tokom 60-ih. Iako su se individualno razvijali i svaki od Bitlsa je imao svoj stil, na početku Bitlmanije doneli su novitete, a najprepoznatljiviji su svakako frizure i kaputi.

Majkl Kejn (Michael Caine)

Ono što je proteklih 10-ak godina Džud Lo (Jude Law), to je Majk Kejn bio pre nekoliko decenija. Britanski maniri pravog džentlmena, nestašni osmeh i stav, koji govori “ja sam kul”, uz neosporan glumački talenat, stvorili su muškarca koji je dobro izgledao u svakoj odevnoj kombinaciji ili kostimu.

Džoni Dep (Johnny Depp)

Pre Pirata sa Kariba I očiglednog uticaja Kita Ričardsa (Keith Richards), Dep je važio za jednostavno obučenog momka koji odiše individualzmom. Bela košulja, stare farmerke i kapa, kao i dugi lanac oko vrata, stvorili su imidž o anti-holivudskom heroju. Ne kažemo da Dep i dalje ne izgleda dobro, sa puno ešarpi i definitivno uvek svoj, samo nam se više dopadao kada zaista nije brinuo o tome šta će da obuče. Marčelo Mastrojani (Marcello Mastroianni)

Davne 1964. godine, Mastrojani je rekao magazinu Dži Kju (GQ): “Kada svi budu elegantno obučeni, ja ću početi da oblačim kao klošar.” Čovek koji je obožavao modu, nosio je isključio odela Vitorija Zenobija (Vittorio Zenobi,), dizajnera iz Rima i obuću iz Pariza.

Keri Grant (Cary Grant)

O stilu Kerija Granta se toliko pričalo i pisalo, da su reči gotovo suvišne. Posebno kada znamo da je njegovom odevanju posvećena čitava knjiga, pod nazivom Cary Grant: A Celebration of Style.

The Rat Pack

Vanvremenska odela nikada nisu moćnije izgledala nego kada su ih 50-ih i 60-ih nosili Frenk Sinatra (Frank Sinatra), Din Martin (Dean Martin) i Hemfri Bogart (Humphrey Bogart). Izgledali su moćno, muževno i zadali težak zadatak budućim generacijama. Neverovatno talentovani i uvek obučeni kao da su upravo isplali iz stranica modnog editorijala, od smokinga su stvorili komad koji samo pravi muškarac ume da ponese.

Marlon Brando

Iako je fantastično izgledao u odelu, Branda ćemo uvek pamtiti u tesnoj beloj majici, sa kožnom jakom, ležerno prebačenom preko ramena i u zarozanim farmerkama. On je svom imenu dao vizuelni pečat koji ne može svako da iskopira, ma koliko se trudio. Ipak je uvek bio i ostao samo jedan Brando, večita inspiracija za muškare, posebno u 20-im i 30-im godinama života.

Stiv Mekvin (Steve McQueen)

Anti-heroj i kralj kul stava

u odevanju, ali i u pristupu glumi i medijima, stvorili su ideal i legendu koja je veća od svih njegovih uloga. Tokom 60-ih i 70-ih izgledao je onako kako je svaki Amerikanac želeo da izgleda i kako je svaka žena zamišljala da zgodan Amerikanac izgleda. Uske pantalone, pletivo i neizbežne avijator naočare su doprineli da bude najplaćeniji glumac svoje generacije i jedan drugačiji seks simbol.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs