Favorit kritike i publike

Pobednik 42. Sofesta film "Krugovi"

U obrazloženje odluke za najbolji film ističe se da su "Krugovi"priča o opraštanju koja nam je svima potrebna, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ispričana precizno i sa merom, emotivno i zaokruženo, spojivši sve elemente filmskog jezika u dragoceno kinematografsko iskustvo
Događaji 07.07.2013. - 11:58h Autor: Tanjug

Za najbolji film na 42. Sofestu žiri je proglasio Krugove reditelja Srdana Golubovića u produkciji kuće "Baš čelik", kojoj je pripala Velika statueta Sofest i novčani iznos od 200.000 dinara.

 

Isti flm dobio je i nagradu publike - statuetu Sloboda i 100.000 dinara.

 

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada sinoć je u Centru za kulturu Sopot završen festival na kojem je od 2. jula u takmičarskom programu učestvovalo deset srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

 

Predsednica žirija - glumica Dragana Varagić i članovi - profesor FDU Feti Dautović i reditelj Miroslav Terzić odluke su doneli jednoglasno.

 

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 100.000 dinara, dobio je Goran Marković za film Falsifikator u kojem "preciznom rukom iskusni reditelj prepliće komično i tragično, pričajući o čoveku koji je na svoj način želeo da popravi svet, i prefinjenom filmskom poetikom priziva najbolje iz škole iz koje je potekao".

 

Statuetu Sofest i 100.000 dinara za najbolji scenario dobili su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević za Krugove - "mozaik likova, vremena i prostora, dve paralelne priče koje u jednoj tački imaju zajedničku prošlost koja vezuje i obavezuje komplikovanu sadašnjost".

 

Nagradu za najbolju mušku ulogu (statuetu Sofest i 70.000 dinara) dobio je Nikola Rakočević koji u filmuSkidanje, kako je obrazložio žiri, "autentično i harizmatično, preciznim glumačkim sredstvima i s lakoćom nosi priču predstavnika nove generacije".

 

Isto priznanje u ženskoj konkurenciji dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu Vir u kojem je pokazala "vrhunsku školu glume".

 

"Na tako malo prostora dato nam je tako mnogo, to može samo izuzetna glumica. Filmski festival u Sopotu otvorile su dve velike glumice, dve Mire, Mira Stupica i Mira Banjac, mi pridodajemo još jednu", istakao je žiri.

 

U ostalim kategorijama dodeljene su statuete Sofest i po 50.000 dinara.

 

Dve nagrade dodeljene su posthumno - za najbolju scenografiju Veljku Despotoviću (Falsifikator), a za montažu Marku Glušcu (Krugovi).

 

Za snimateljski rad nagrađen je Aleksandar Ilić (Krugovi), za kostim Ljiljana Petrović (Falsifikator) i za muziku Nevena Glušica i Nemanja Mosurović (Artiljero).

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs