Nagrada z aglavnu žensku ulogu

Miri Banjac uručena Zlatna sova iz Brazila: Svet je prepoznao našu zemlju kroz ovu priču!

Žiri međunarodnog festivala Sinerama u Brazilu nagradio je našu glumicu za ulogu u filmu Mamaroš koji je od premijere pre godinu dana do danas prikazan u 50 zemalja
Celebrities
07:12h Autor:
Miri Banjac uručena Zlatna sova iz Brazila: Svet je prepoznao našu zemlju kroz ovu priču!
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Popularnoj i cenjenoj glumici Miri Banjac danas je u Filmskom centru Srbije (FCS) uručena nagrada "Zlatna sova", koju joj je dodelio žiri međunarodnog festivala "Sinerama" u Brazilu za glavnu žensku ulogu u srpskom filmu "Mamaroš".

Statuetu Zlatna sova u Beograd je doneo reditelj i scenarista Momčilo Mrdaković. On je za "Mamaroša" dobio nagradu publike na tom festivalu održanom ovog proleća u gradu Balenario Kamporio. Šef odeljenja za međunarodnu saradnju FCS-a Miroljub Vučković izrazio je zadovoljstvo što je FCS mogao da pomogne u nastajanju i u promociji ovog filma, koji je od premijere prošlog leta do sada prikazan u čak 50 zemalja.

Mrdaković je preneo lepe utiske iz Brazila, ističući da je zaslugom cele ekipe, ali posebno Mire Banjac film naišao na izvanredan prijem publike, pa će biti uvršten i u redovnu bioskopsku distribuciju u toj zemlji. On je podsetio da je film već otkupljen za bioskope u Rusiji.

Banjac je zahvalila kolegama i prijateljima što su došli u FCS da podele, kako je rekla, njenu veliku radost.

"Sa filmom sam se srela dosta kasno, posle 20 godina rada u pozorištu. Tada se znalo ko su filmski glumci - Milena, Boris, Bata, ali eto stigla sam da "uhvatim" reditelje koji mi čine čast, od Žike Pavlovića, preko autora češke škole, Kusturuce, Paskaljevića, Markovića, koji su me formirali", izjavila je ona.

Napominjući da nikada nije bila filmska zvezda, dodala je da je uradila koliko se od nje zahtevalo i koliko je imala prostora, ulažući dar i vremenom učeći zanat.

"Mamaroš" je topla priča o sredovečnom čoveku (igra ga Bogdan Diklić), koji još živi sa majkom, a ona je i dalje glava kuće. Banjac je rekla da joj se odmah svideo briljantan scenario i da je njena uloga bila velika i zahtevna, dok je celo snimanje bilo prilična muka zbog problema sa parama i uslovima produkcije.

"Bilo je i nesporazuma sa rediteljem, ali to sve pripada procesu nastajanja filma, a za mene je bilo veliko iskustvo. Snimali smo u Beogradu, Pešti i Americi. Upoznala sam zanimljive ljude, videla koliko su crnci dobri glumci i komunikativni, radila sa mojim dobrim drugom Dikom", prisetila se ona.

Što se tiče lika majke Mare, "bez obzira na mnoge nagrade, mislim da nisam domašila ono što sam na početku shvatala da uloga nosi, nisam imala prostora kao u prvoj verziji scenarija", ocenila je Banjac.

"Ipak, lepo je što je svet prepoznao ovu priču i kroz nju našu zemlju i mentalitet. Ovo nije samo moja nagrada. Ona ima značaja utoliko što pomaže da film ima svoj život u stranim bioskopima i tome se radujem", istakla je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs