U adaptaciji Nebojše Bradića

Antikafest: Nušićev komad u Romulijani

Treće izdanje festivala ima za cilj povezivanje savremenog stvaralaštva sa kulturnim nasleđem Srbije, acentralni događaj biće izvedba Nušivog dela Ušao đavo u selo
Događaji 29.08.2014. - 11:01h Autor: Tanjug
Foto: Wikimedia / Pavle Marjanović

Praizvedbom Nušićevih dramskih fragmenata "Ušao đavo u selo" u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića, Pozorište "Zoran Radmilović" iz Zaječara večeras će svečano otvoriti treći Antikafest u antičkom lokalitetu Feliks Romulijani.

 

Treće izdanje festivala ima za cilj povezivanje savremenog stvaralaštva sa nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije pa će centralni događaj biti praizvedba Nušićevih dramskih fragmenata, najavili su organizatori Narodni muzej iz Zaječara i Udruženje "Kreativna Srbija". Na jednodnevnom Antikafestu biće predstavljena knjiga izdavačke kuće Klio "Đavo" Alfonsa M. di Nola i "Veštice - ispovesti i tajne" Terzile Gato Kanu iz kojih se može uvideti povezanost zla koje se pripisuje prirodi kao i vradžbinama i veštičarenju iz zapisa i svedočanstava optuženih žena i progonitelja.

 

Povezivanje nematerijalnog i materijalnog nasleđa publici će biti predstavljeno izložbom "Ogledalo ovostranog i onostranog sveta" kao i filmom "Pogrebnik" autora Dragana Nikolića.

 

Centralni događaj Antikafesta je parizvedba veselog komada u jednom činu koji se po kvalitetu uklapa u obeležavanje 150 godina rođenja Branislava Nušića, promoviše nematerijalnu baštinu i omogućava zanimljiv ambijentalni teatar, najavljuju organizatori.

 

Malo poznati tekst Nušića koji je dugo ležao u arhivima "Ušao đavo u selo" za pozorište je adaptirao Bradić. On je ovaj tekst u savremenoj muzičko scenskoj postavci smestio u današnje vreme. U jednočinom komadu igraju Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Vlada Milošević, Marko Pavlović, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević i Nataša Petrović.

 

Kostimograf je Marina Pavlović, a scenograf Mirko Stokić. Antikafest je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasleđe učini vidljivijim i da ga oživi na carskoj palati Feliks Romulijana. Prema oceni Bradića, koji je inicijator festivala, Antikafest je više od festivala antičke drame jer prepoznaje antiku u različitim dimenzijama našeg života, ali i ističe potrebu za živim pozorištem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...