Festival o japanskoj modernoj kulturi

Japanizam u Beogradu od 4. jula

Šesti festival Japanizam, posvećen japanskoj popularnoj kulturi biće održan od 4. do 7. jula u Domu omladine Beograd, najavila je danas ta ustanova
Događaji
09:52h Autor:
Japanizam u Beogradu od 4. jula

Društvo "Sakurabana", Ambasada Japana u Srbiji i Dom omladine Beograda organiziju, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, jedini regionalni festival posvećen stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu.

Program će obuhvatiti radionicu borilačkih veština "Iaido" i "aikido", zatim predavanje atašea za kulturu Ambasade Japana, Juićira Omori-sana, o Japanu i japanskom obrazovnom sistemu

Omori-san će se osvrnuti i na brz napredak japanske ekonomije nakon Drugog svetskog rata za šta je zaslužan obrazovni sistem, ali i na književnu karijeru Harukija Murakamija i zagonetnu poruku koju je Hideaki Ano uputio svojim bližnjima u poslednjem kadru "Neon Genesis Evangeliona".

Najavljena je i kreativna radionica "Japanski jezik kao sredstvo koreografije", a gost će biti koreograf i igrač Ćijemi Fukumori, kao i radionice pravljenja origamija, kostima, manga radionica, predavanje Miodraga Dragana Kovačevića "Estetika smrti u video igrama" .

Ljubiteljima igrica na raspolaganju će biti "Game room", a u bioskopskoj sali će biti reprizirani filmovi sa prošlogodišnjeg "Japanizma" - "Hoshi wo Ou Kodomo" i "Redline". Svečano otvaranje obeležiće zajednički modni defile nezavisnih kreatora, koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze u japanskom dizajnu.

Filmski program će obuhvatiti i ostvarenja "Tiger&Bunny" u režiji Keićija Sata, "Garden of Words" Makota Šinkaia, "Wolf Children" Mamorua Hosode, "Rurouni Kenshin" Keiši Otoma, trodelni dokumentarni film o japanskoj urbanoj umetničkoj sceni - "Scenografija života", "Ne razmišljaj! Samo uradi!" i "Zabranjeno nebo".

Tu su i tribine "Superheroes vs. Super Sentai" i "Anime lektira", predavanje o franšizi "Super Sentai", promocija prvog manga stripa na srpskom jeziku nakon više od jedne decenije - "Ikigami" Motoro Masea, u izdanju kuće "Festina Lente", koncert japanske grupe "101A", kosplej defile.

U okviru pratećeg programa biće organizovan prodajno-izložbeni sajam (unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom, posteri, bedževi, crteži, anime figure, torbe, privesci za ključeve, nova i stara izdanja mangi na raznim jezicima). Posetioci će imati priliku da vide i nagradnu izložbu radova u manga stilu, postavke fotografija Ivane Aleksić, japanskih poštanskih marki, japanskih zamkova urađenih u "papercraft" tehnici, izložba "1000 ždralova".

Dnevne ulaznice koštaju 150 dinara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs