Dani orgulja od 30. juna u Beogradu

Počinje 13. međunarodni festival orgulja

Ovogodišnji 13. međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum, održaće se od 30. juna do 6. jula u crkvi Sv. Antuna, najavljeno je na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda
Događaji
19:22h
Počinje 13. međunarodni festival orgulja

Direktor festivala, Nena Mihajlović, sa ponosom je saopštila da je ministarstvo kulture odobrilo sredstva za festival Dani orgulja, tako da će ga biti i naredne godine.

Ono što redovno brojnu publiku ovog festivala očekuje ove godine je program usmeren na kamernu muziku, jer su orgulje u crkvi Sv.Antuna slabije od onih u katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru, gde su se održavali prethodni festivali.

Mihajlović je rekla da Katedrala ove godine nije mogla da bude domaćin festivala zbog učešća u programima obeležavanja Milanskog edikta i radova na ventilaciji. Ipak, od naredne godine Dani orgulja biće opet na Neimaru.

Publici će se predstaviti mladi orguljaši iz Srbije, koji su stasavali i u okviru Letnje škole orgulja, pratećeg programa Festivala, kao i na usavršavanjima u inostranstvu, u klasama vrhunskih svetskih izvođača i pedagoga, učesnika festivala Dani orgulja.

"Oni koji dođu biće dvostroko obogaćeni, arhitekturom i zvukom orgulja", rekao je župnik Ilija.

Orguljaši će svirati u najrazličitijim kombinacijama: orguljaši Branka Đorđević, Lana Jelenković, Sofija Grgur, Milica Sabljić, Marija Družijanić, Zoltan Borbelija sviraće u kamernim sastavima, zajedno sa solo pevačima, čembalom, horom i duvačkim instrumentima.

Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da čuje pozitiv – male pokretne orgulje, kao i nikelharpu. Iz Švedske dolazi orguljašica Kasja Tajtelbaum, koja će nastupiti sa Benjaminom Tajtelbaumom na nikelharpu, tradicionalnom švedskom instrumentu, čiji specifičan ton i zvuk ovaj umetnik već nekoliko godina pronosi širom sveta.

Na zatvaranju festivala nastupiće dobro poznati češki orguljaš Pavel Kohout, koga je publika ovacijama pozdravila na prethodnom gostovanju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs