Nova digitalizovana verzija

Kusturičin film Sećaš li se Doli Bel na filmskom festivalu u Veneciji

Na jubilarnom 70. festivalu u Veneciji prikazana je restaurirana verzija filma Sećaš li se Doli Bel reditelja Emira Kusturice i scenariste Abdulaha Sidrana
Filmovi
01:10h
Kusturičin film Sećaš li se Doli Bel na filmskom festivalu u Veneciji
Foto: AP

Digitalizovana verzija legendarnog filma Emira Kusturice "Sećaš li se Doli Bel" prikazana je na 70. jubilarnom festivalu u Veneciji.

Sala bioskopa "Volpi" bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a gledaoci su uživali u novoj digitalizovanoj verziji ovog filma sa restauriranom slikom i zvukom, koja odgovara standardima svetske bioskopske distribucije u DCP tehnologiji. Filmski centar Sarajevo u Veneciji je predstavio direktor te institucije Adis Bakrač, koji je istakao da je "Sećaš li se Doli Bel" jedan od najzačajnijih klasika bosansko-hercegovačke kinematografije.

Program koordinator sekcije "Venecija klasik", Stefano Francia di Ćele, ocenio je da je ta institucija uradila izuzetan posao u restauraciji "Sećaš li se Doli Bel" u okviru šire aktivnosti za očuvanje bosansko-herecgovačkih filmova.

Debitantski dugometražni igrani film velikog reditelja Kusturice, koji je karijeru počeo u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavio u Srbiji, premijeru je imao upravo u Veneciji 1981. godine. Tada je ovaj film osvojio Zlatnog lava kao prvu u nizu najznačajnijih svetskih nagrada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs