Nestvarna destinacija

Šta je tako posebno na Ibici: Upoznajte veličanstveno Belo ostrvo! (FOTO)

Površina ostrva iznosi 541 kvadratni kilometar, a do njega se može stići avionom ili brodom

Destinacije
Autor:
Šta je tako posebno na Ibici: Upoznajte veličanstveno Belo ostrvo! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Belo ostrvo, kako često nazivaju Ibicu zbog njene tipične arhitekture, postalo je veoma popularno još početkom šezdesetih godina. U to vreme Ibica je bila poznata po "hipi kulturi" i nudističkim plažama, a danas ima veoma široku ponudu, kako za porodice i starije posetioce, tako i za mlade, koji dolaze na ostrvo privučeni njegovim ludim noćnim životom.

Noćni život počinje već u poslepodnevnim časovima, na plažama i u centru grada, a nastavlja se sve do zore u brojnim diskotekama.

Žurka na Ibici

Ako izuzmemo plaže i pogledamo samu unutrašnjost ostrva upoznaćemo se sa istinskom mediteranskom kulturom. Tu se mogu pronaći brojni ostaci prastanovnika ostrva, stari više hiljada godina, na primer zidni crteži u starom mestu Ses Fontaneles.

Skriveni dragulji Srbije: 10 magičnih mesta naše zemlje za koja verovatno niste čuli! Nestvarno! (FOTO)

A post shared by Britt (@britt_en_mallorca) on

Površina ostrva iznosi 541 kvadratni kilometar, a do njega se može stići avionom ili brodom. Redovne vazdušne linije povezuju ostrvo sa Barselonom, Valensijom, Alicanteom i Majorkom. Od aerodroma pa do bilo kojeg mesta na ostrvu, može se stići javnim prevozom ili iznajmljenim automobilom. Putovanje brodom je duže, ali mnogo romantičnije. Brodovi za Ibicu polaze iz skoro svake veće španske luke.

A post shared by @globetrotting_veggies on

Istorija

Istorija Ibice seže do 1600. godine pre nove ere. Ostrvo su pronašli Feničani i nazvali ga Ibsm, a 654. godine nove ere osvojili su ga Kartaginjani i dali mu ime Ebusus. Ostrvo je bilo okupirano od strane mnogih naroda - Rimljana, Vandala, Vizantinaca, a 711. godine došli su Maori i dali ime ostrvu Jebizah.

Haime I, kralj Aragona, proterao je Maore 1229. godine. U Avgustu 1235. Katalonci osvajaju ostrvo.

Simbol ostrva je boginja Tanit, zaštitnica Ibice.

Potpuno nestvarni predeli: Ova letnja destinacija nudi mnogo više od prelepih plaža! (FOTO)

Prirodni resursi i kulturno-istorijska baština

U blizini grada Ibice nalazi se nekoliko velikih plaža. Jedna od omiljenih je plaža Den Bosa (Playa den Bossa).

A post shared by Steve Toombs (@djstevetoombs) on

Na jugu se nalazi mala grupa prelepih Folklandskih ostrva (Islas Malvinas).

Gradovi

Ibica je zapravo jedno od Balearskih ostrva i turistima, osim divnih plaža, nudi impresivne gradiće koje bi trebalo posetiti ako planirate da letujete na ovoj divnoj španskoj destinaciji.

Ibiza Smeštena je na samom brežuljku tik uz obalu mora i okružena impresivnim utvrđenjem. Nudi jedinstven i prijatan ambijent sa svojim uskim krivudavim ulicama i brojnim radnjicama i tezgama, gde se mogu kupiti suveniri, ali i veoma moderna roba. U gradu se nalazi i živopisna gradska četvrt Barro de la Penyay de la Bomba, koja predstavlja centar svih dešavanja u Ibizi.

Važe za najlepše na svetu, a retko ko ih posećuje: Ove destinacije su potpuno zaboravljene! (FOTO)

Ne smete propustiti ni Dalt Vilu, istorijski centar koji se nalazi na vrhu jednog brežuljka. Tu se nalaze interesantni spomenici poput katedrale iz 10. veka, rađene u gotskom, renesansnom i baroknom stilu, zatim muzej Monografico del Puig de Molins, jedan od najboljih muzeja punske umetnosti u Evropi, kao i arheološki muzej, gde su izloženi predmeti od praistorijskog doba pa do epohe XVI veka.

Naravno, grad nudi i veliki broj ekskluzivnih hotela, restorana, barova...

Santa Eulalija Ovaj živopisan gradić predstavlja jednu od najvećih atrakcija za turiste, ne samo zbog svog modernog uređenja, već i zbog svojih izuzetno lepih plaža, poput plaže Santa Eulalija, Kala Blanka i Es Kanor.

A post shared by (@mrs__t.j) on

San Huan Takođe poznat po lepim plažama poput Kalade San Visent, Kala Partinaits i Kala Haraka, ali i po istorijskom nasleđu kao što je pećina Kueva des Kureram, sa kartaginskim hramom u svojoj unutrašnjosti.

Isplanirajte odmor: Pet destinacija u Grčkoj za svačiji džep! (FOTO)

San Migel Poseduje prelepe peskovite plaže i krajolike kao iz bajke.

San Antonio Abad Veoma važan turistički centar (zovu ga i San Antoni de Portmani), u kojem se nalaze poznate plaže Kala Gracio, Kala Blanš i plaža nasuprot ostrvu Isla Margalida.

Entoni Bordejn je obišao ceo svet, ali u jednu zemlju nikad nije smeo da kroči: Strah koji nije znao sam sebi da objasni! (FOTO)

A post shared by Saira Olivares (@sairaolivares) on

San Hose Stanovnici ovog grada veoma su ponosni što imaju možda najlepšu crkvu na ostrvu, ali turisti su uvek više opčinjeni plažama Kala D’or, Kala Basa, Kala Tarid i Es Vedra.

A post shared by Jordi Torres (@jtquarry) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs