Oduševiće vas

Skriveni dragulji Srbije: 10 magičnih mesta naše zemlje za koja verovatno niste čuli! Nestvarno! (FOTO)

Skrivena blaga, za koja niste znali da su u Srbiji, a svakako izgledaju nestvarno

Destinacije
Autor:
Skriveni dragulji Srbije: 10 magičnih mesta naše zemlje za koja verovatno niste čuli! Nestvarno! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Novi Sad i Beograd ste verovatno posetili, Zlatibor i Kopaonik su već godinama atraktivne destinacije, ali da li ste znali da Veliki kanjon reke Kolorado (SAD) ima dvojnika u Srbiji? Da li vam naziv Rosomački lonci zvuči poznato? Ledena pećina? Reka Godina?

Ukoliko vam ova mesta ne zvuče poznato, predstavljamo vam skrivena blaga, za koja niste znali da su u Srbiji, a svakako izgledaju nestvarno.

1. Donja Lokošnica, kraljevstvo paprika

A post shared by Vladan Peric (@m_periq) on

Verovatnoća da ste probali njihovu papriku, a da to niste znali, je ogromna. Ovo mesto, nadomak Leskovca, je zaista kraljevstvo paprika.

U Donjoj Lokošnici ćete pronaći seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zbog toga, ukoliko se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i ovo neobično seoce blizu Leskovca.

Jedna od najlekovitijih srpskih planina: Boravak na njoj jača imunitet, leči anemiju, bronhitis i astmu! (VIDEO)

2. Rosomački lonci

Još se naziva i kanjon Rosomače, Rosomačko grlo, Slavinjski lonci.

Ovo je nesumnjivo raj za sve ljubitelje divlje i netaknute prirode.

3. Vrmdža

Malo mesto u podnožju planine Rtanj svojom neobičnošću godinama privlači ljude.

Rtanj se nalazi nadomak Sokobanje i čist planinski vazduh i bistro žuborenje planinske vode neodoljivo privlači posetioce u ovo malo seoce.

Sremski Karlovci, srpski dragulj u srcu Vojvodine: Grad-muzej pod otvorenim nebom! (FOTO)

4. Ledena pećina

A post shared by Lorenzo (@pa0___) on

Impresivan podzemni dvorac sa fantastičnim dvoranama i stubovima. Ledena pećina se zaista može smatrati remek delom prirode. Njen pronalazak će vam svakako podstaći avanturistički duh.

Smeštena ispod krečnjačkih litica kanjona Uvac, do nje se može doći samo čamcem.

5. Vodopad Prskalo

Ukoliko ste se nekada našli u prilici da posetite resavski kraj, verovatno ste obišli mesta poput Resavske pećine i manastira Manasija.

Međutim, često se zaobilazi ova zaista neobična prirodna pojava u vidu ovog vodopada.

Srpski gradić sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (FOTO)

6. Selo Vlasi

Iako zaboravljeno mesto od strane mnogih ljudi, priroda svakako da ga nije zapustila. Ove živopisne i šarenolike poljane čine jedno čudesno delo prirode.

Smešteno blizu Pirota, imate mogućnost da uživate u netaknutoj prirodi, reci Jermi i mirisima mnogobrojnih vrsta drveća, po kojima je ovo selo i poznato.

7. Tvrđava Bač

Bač je najstarija tvrđava u Vojvodini, podignuta u 14. veku.

Nosi naziv i srednjovekovni "vodeni grad", jer je sa svih strana bila okružena vodom i jedino je moglo da joj se priđe pokretnim mostovima.

Srpsko selo sa najlepšim vodopadima: Sopotnica je raj za oči i odmor za dušu! (VIDEO)

8. Kanjon Temštice

Ovaj kanjon nazivaju i dvojnikom Velikog kanjona reke Kolorado, koji se nalazi u Americi. Svakako nije dvojnik po svojoj veličini, ali njegove neobične crvene stene neodoljivo podsećaju na čuveni Kolorado.

Ovde možete pronaći netaknutu i očuvanu prirodu, kao i gostoljubive meštane sela Topli Do.

9. Manastir Sretenje

Ovaj manastir je skriveno blago planine Ovčar. Skriven pred samim vrhom planine, Sretenje je sklonjeno od očiju javnosti i ušuškano zelenilom ove prelepe prirode.

Pretpostavlja se da je manastir sagrađen u 15. ili 16. veku. Mnogi tvrde da je napravljen i mnogo ranije, a o njegovom nastanku postoje brojne pretpostavke i interesantne legende.

10. Reka Godina

A post shared by Neda Simović (@emilystrange88) on

Pravo ime ove reke je Vrelo, a nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Naime, reka je dugačka tačno 365 metara, a pored toga što je jedna od najkraćih reka, Vrelo je i bistra rečica koja se svojim vodopadom od 10 metara uliva u Drinu.

Sa starom vodenicom na levoj obali, dva mosta, restoranom na samom vodopadu, blizina planine Tare i jezera Perućac, ova reka je sigurno turističko mesto koje ćete želeti da posetite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs