obavezno pročitajte

6 prelepih destinacija u Srbiji: Izvori koji će vas očarati svojom lepotom! (FOTO)

Ne zanemarujte putovanja po Srbiji i njena prelepa skrivena blaga...

Destinacije 12.03.2018. - 12:58h Autor: opanak.rs
Foto: Profimedia

1. Taorska vrela - danas gotovo zaboravljena, dragocen su biser srpske prirode; Neverovatne lepote! Nalaze se u blizini Kosjerića, kod sela Drenovac i Radanovci. Donji slap ovog vrela nije toliko interesantan koliko gornji. Nekada se na njemu nalazilo 11 vodenica, a danas su sačuvane samo dve.

 

25 najlepših plaža u Evropi: Posetite ih dok ne postanu izvikane i papreno skupe! (FOTO)

 

A post shared by Доњи Таор (@taorskavrela) on

2. Vrelo Gradca - Valjevska vrela kojih zapravo ima dva jer se javljaju u dve zone isticanja. Prvo uzvodnije izvorište naziva se Zelenci i predstavljeno je sa 7 izvora na levoj obali reke, raspoređenih na dužini od stotinak metara. Druga zona isticanja je oko 250 m nizvodnije, sa njegove desne strane. U najvećem delu godine isticanje ovog vrela, koje se zove Kolovrat, maskirano je vodom rečnog toka Gradca, odnosno vodom vrela Zelenci.

 

Gradac je reka izuzetno bogata živim svetom i podžemnim oblicima kraške erozije, zaštićena od strane grada Valjeva i Zavoda za zaštitu prirode Srbije kao predeo izuzuzetnih odlika II kategorije.

 

3. Vrelo Grze – Kraj Paraćina nalazi se ovo nezasluženo zapostavljeno bogatstvo Srbije. Mnogi nikada nisu čuli za vrelo Grze, kao ni za fascinantnu modrozelenu boju reke Grze. Grza ima nekoliko izvora, ali oni koji su ih obišli sve, tvrde da je izvor pod bukvom najlepši. Uživajte u prelepom padu modrozelene vode u slapovima. Prošetajte stazom zdravlje, okačite katanac na Mostu ljubavi i svratite do obližnje pećine. Obiđite manastire Ravanicu, Svetu Petku i Manasiju.

 

4. Možda najlepše srpsko vrelo, Krupajsko vrelo, nalazi se u istočnoj Srbiji, pod Beljanicom, u dolini Krupajske reke, oko 35 kilometara od Žagubice. Nekad je izviralo iz pećine jakom snagom praćeno hukom, a danas je pregrađeno betonskim ustavom za potrebe valjavice i mlina koji i danas radi. Usled toga ispred vrelske pećine stvoreno je jezerce koje je delimično potopilo njen otvor. U blizini vrela je jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26, 50 °C.

 

Vikend putovanje: Mesta koja vredi posetiti, a ne koštaju mnogo! (FOTO)

 

A post shared by verica stajic (@verica.stajic) on

5. Zanimljivo je i vrelo Mlave, u samoj Žagubici, na mestu gde se severni odsek Beljanice spušta u Homoljsku kotlinu. Izvor Mlave ima oblik jezerca prečnika tridesetak metara, tamnozelene boje vode koja pri većim izdašnostima može dostići i 15 kubnih metara u sekundi, kada se beličasto ili crvenkasto zamuti. Voda iz jezera dolazi uzlazno iz velike dubine. Do sada su ronioci uspeli da se spute u podvodni levak vrela preko 70 m u dubinu, a da nisu dospeli do dna sifonskog kanala. Nekada glavni izvor vode Žagubice i mesto okupljanja naroda za svetkovine i obrede, vrelo Mlave danas je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama.

 

6. Vrelo Perućac uz Krupajsko vrelo jedno je od najlepših. Nalazi se u blizini Bajine Bašte, na reci Vrelo, na samom ušću ove reke u Drinu. Reka Vrelo je poznata još i kao reka godina, jer je dugačka 365 m, onoliko koliko ima dana u godini. Izvorište ovde reke je na visini od 234 m i predstavlja jako kraško vrelo koje čini ovu reku izuzetno bogatu vodom. Sam vodopad Perućac je visok 10 m. Voda na ovom mestu je izuzetno čista a temperature vode je konstantna tokom cele godine i varira između 8 i 10 °C.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs