Dođeš star, odeš mlad!

Sokobanjski vazduh leči: Ako želite da odmorite i dušu i telo, ovde dođite! (FOTO)

Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen, rekao je Ivo Andrić o ovom srpskom gradu

Destinacije
10:41h Autor:
Sokobanjski vazduh leči: Ako želite da odmorite i dušu i telo, ovde dođite! (FOTO)
Vodopad Ripaljka, Foto: Shutterstock

Sokobanja se nalazi u jugoistočnij Srbiji na 400 metara nadmorske visine, okružena planinanama Rtanj i Ozren, kroz nju protiče bistra reka Moravica, a poznata je po vazduhu koji je lekovit za disajne puteve dece i odraslih.

Počeci banjskog turizma vezuju se za Miloša Obrenovića, i dan danas u centru Sokobanje, na korzou, nalazi se Milošev konak.

Mnoge poznate ličnosti provodile su vreme u Sokobanji. Ivo Andrić je za vreme Drugog svetskog rata, živeo i pisao u Sokobanji jer je kao predratni diplomata odbio da sarađuje sa Nemcima.

“Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Ovde u Sokobanji, gledajući ovu raskoš prirode, ovu lepotu svetlosti zemlje i neba, često me obuzme neka neobjašnjiva tuga ili zanos, pa sam tako opušten razmišljao kako bi bilo lepo, bar za trenutak, ponovo se vratiti romantizmu”, rekao je naš nobelovac o Sokobanji.

Prestonica vina, poezije i umetnosti: Ovaj biser Panonske nizije morate posetiti barem jednom u životu! (FOTO)

Branislav Nušić, pravnik i komediograf, autor je krilatice “Sokobanja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad”, kojom su turisti pozivani da posete jednu od naših najlepših banja.

Prelepo, popločano šetalište i dalje ima ulogu korzoa. Mnoštvo kafića i radnji, kao i gradski park, u sezoni su uvek puni turista. Sokobanja je omiljena destinacija i za roditelje sa malom decom, pre svega zbog velikog broj parkova i izletišta.

Kada ste u Sokobanji, sigurno ćete se prošetati korzoom i gradskim parkom ali obavezno posetite i druge destinacije ove srpske banje sa dugom tradicijom.

Park “Borići”

U hladovini visokih borova, u ovom parku sa drvenim stolovima i klupama sigurno ćete se dobro odmoriti.

Ozren i vodopad Ripaljka

Od Sokobanje do izletišta Ozren ima 5 kilometara. Samo pratite putokaz za selo Jezero.

Neukrotiva srpska lepotica koju morate obići ovog leta: Planina sa tri jezera, dve lekovite reke i 6 manastira! (FOTO)

Razlika u nadmorskoj visini je velika, Sokobanja je na 400 metara, a Ozren na preko 1.000 metara nadmorske visine. Dočekaće vas veliki park, jezero i čista reka. Blizu je i prelepi vodopad Ripaljka, koji je dobio naziv po vodi koja “ripa”.

Izletište Lepterija i Soko grad

Do izletišta Lepterija možete doći autom ili peške na više načina. U ovom predelu izuzetnih prirodnih odlika možete šetati pored Moravice na putu za Soko grad, popeti se do Bogorodice u steni, obići crkvu Presvete Bogorodice ili jednostavno popiti piće u kafani.

Gvozdena kapija Balkana: Pravi raj na zemlji koji morate posetiti ovog leta! (FOTO)

Park Banjica i plaže na Moravici

Pored gradskog parka, ovo je još jedan uređen park za šetnju i odmor. Preko parka se dolazi do plaže Župan, a u blizini su i druge plaže na Moravici.

Blizu Sokobanje je i mistična planina Rtanj, koja ima oblik piramide, popularna destinacija za planinare i ljubitelje prirode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs