obavezno pročitajte

Tradicija koja se nastavlja: Najčešća muška imena u Srbiji od 1930. do danas!

U poslednjih dvadeset godina Nikola je najpopularnije muško ime u skoro celoj Srbiji, dok su s početka četrdesetih to najčešće bila imena Tomislav, Jovan, Miodrag, Slobodan, Zoran, Goran, Aleksandar, Marko…

Vaše dete & vi
Autor:
Tradicija koja se nastavlja: Najčešća muška imena u Srbiji od 1930. do danas!
Foto: Shutterstock

Najčešća muška imena u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, su: Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola. Za proteklih sedamdeset godina popularnost muških imena na teritoriji naše zemlje se veoma menjala.

1.Period do 1940. godine

Najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan. U ovom periodu najčešće muško ime u Šumadiji je Miodrag, a u borskom okrugu Jovan. Na jugu Srbije najviše se davalo ime Tomislav i Stojadin.

2. Period za vreme i posle Drugog svetskog rata

U Srbiji se najčešće dečacima davalo ime Slobodan. U Novom Sadu bilo je popularno ime Aleksandar, a u Zrenjaninu i zapadnoj Srbiji Milan. U Boru je najpopularnije ime bilo Miodrag, a u Pirotu Petar.

3. Od pedesetih do šezdesetih godina

Dragan postaje najčešće ime koje se daje muškoj deci. U požarevačkom, pirotskom i leskovačkom kraju u ovom periodu popularno je bilo ime Zoran.

4. Šezdesete godine

Ovaj period su ubedljivo obeležila tri imena: Dragan, Zoran i Goran.U pojedinim delovima zemlje sve češće sudečacima davana imena Aleksandar i Ivan.

5. Period od sedamdesetih do osamdesetih

Dolazi do potpunog preokreta i najčešće ime postaje Dejan, zatim Saša, Goran i Milan. Taj trend zadržao se i s početka osamdesetih.

6. Od osamdesetih do devedesetih

Najpopularnija imena postaju Marko, Miloš i Milan u centralnoj Srbiji, dok je u Vojvodini to ime Aleksandar.

7. Od devedesetih do 2000. godine

Ubedljivo prvo mesto u celoj Srbiji zauzima ime Nikola, sa izuzetkom krajnjeg juga zemlje gde preovlađuje ime Stefan.

8. Od 2001. do 2010. godine

Nikola je i dalje prvi izbor roditelja ali veoma popularno ime postaje i Luka.

9. Imena Aleksandar i Marko

Iako nikada nisu bila na vrhu liste najopularnijih, ova dva imena su još od pedesetih godina spadala među pet najčešćih. Takođe, u poslednjih dvadeset godina sve češće je i ime Luka, a među deset najčešćih pominje se i Petar.

Najpopularnija imena u Subotici, gde je znatan deo stanovništa mađarske nacionalnosti su Ivan, Jozef, Nikola, Ištvan i Robert. U Novom Pazaru to su Edin, Emir i Enes.

10. Najpopularnija imena po gradovima Srbije

U Beogradu živi najviše Aleksandara, u Novom Sadu ima najviše Milana. Ivan je najčešće ime u Subotici, dok u Novom Pazaru ima najviše Edina. Dragan je i danas najčešće ime u Zrenjaninu, zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru.

Među popularnim imenima od 1940. godine do danas spadaju: Ljubiša, Dragoljub, Milorad, Ivan, Jovan, Nemanja, Vladimir, Lazar, Dušan, Filip i Nenad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs