Sve češća

Najneobičnija muška imena u Srbiji: Kad roditelji zauvek obeleže svoje sinove!

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za kratkim, troslovnim imenima, a pravi "hit" s vremena na vreme postanu i biblijska imena
Porodica 31.07.2017. - 22:30h Autor: dnevno.rs
Foto: Profimedia

Srbi sve više daju svojoj deci internacionalna imena i u toj junjavi za trendovima zaboravljaju da su se njihovi preci zvali potpuno drugačije, kao i to da su i ta imena, iako nam danas izgledaju čudno, bila podjednako lepa.

 

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za kratkim, troslovnim imenima, a pravi "hit" s vremena na vreme postanu i biblijska imena. Ipak, ako spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da potiču sa naših prostora niti da imaju značenje blisko našem narodu.

 

Predstavljamo vam najneobičnija muška imena popularna u Srbiji poslednjih godina i objašnjavamo njihovo značenje.

 

LAV - ime grčkog porekla

 

Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena "Leon" ili latinskog "Leo". Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

 

Žensko ime koje je od davnina omiljeno u našem narodu: I ima divno značenje!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

JAN - ime starohebrejskog porekla

 

Ime potiče iz grčkog "Ioan, Ioannes" izvorno iz starohebrejskog "yohanan (Johohana)" i znači "u milosti Jehovinoj". Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

 

VID - ime slovenskog porekla

 

Izvedeno od reči "vita", Vid znači "život". Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog "vidu" što znači "drvo", "šuma", ili od starogermanskog "vitus" što znači "voljan". Na našem jeziku izvedeno je od glagola "videti" i označava "moć gledanja", "vid očinji".

 

NAUM - ime grčkog porekla

 

Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči "nahum" što znači "učitelj".

 

NOA - ime hebrejskog porekla

 

Varijanta hebrejskog imena "noah" u značenju "ostatak". Prema Bibliji, Noa je bio deseti i poslednji od pretpotopnih Praotaca Izraela i prorok prema rečima Kurana.

 

Najlepša muška imena u Srbiji i njihova značenja: Izaberite pravo za svog mališana!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

EOL - ime grčkog porekla

 

Bog i gospodar vetrova kod starih Grka, Sizifov otac.

 

GAL - ime nepoznatog porekla

 

Gal znači crn, mrk.

 

KOZMA - ime grčkog porekla

 

Ime potiče od grčke reči "kosmas" u značenju "red, čast". Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju "onaj koji je pristojan".

 

RELJA - ime nepoznatog porekla

 

Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“, pa bi se moglo prevesti i kao "onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“. Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači "zlato, zlatan".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...