Jezivo vodeno prostranstvo

Čudo prirode: Jezero koje ptice pretvara u kamen!

Temperatura vode može da dostigne i do 60 stepeni, a zbog velike količine karbonata i natrijum hidrogenkarbonata ovo jezero okamenjuje ptice
Destinacije
21:54h
Čudo prirode: Jezero koje ptice pretvara u kamen!
Foto: Wikipedia

Afirčko jezero na severu Tanzanije okamenjuje svaku pticu koja u njega pokvasi svoje krilo. Ovo jezero je inspirisalo britanskog fotografa Nika Brenta (Nick Brandt), koji je široj publici poznat po video spotu za pesmu "Earth Song" Majkla Džeksona (Michael Jackson).

Nalik Stiksu, mitsku reku koja razdvaja svet živih od podzemnog carstva, ovo tajanstveno vodeno prostranstvo okamenjuje svaku pticu koja u njemu pokvasi krila.

Prema pisanju naučnog časopisa "New Scientist", temperatura jezera Natron može da dostigne čak 60 stepeni Celzijusa, dok alkalnost vode varira između pH 9 i pH 10,5. Kao što njegovo samo ime kaže, jezero Natron je prepuno karbonata i natrijuma hidrogenkarbonata, tako da bukvalno samo čeka svoje žrtve.

"Pronašao sam ptice na obali jezera. Niko ne zna kako su one uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda zabijale u njih kao insekti u staklo", kaže Brent.

Britanski fotograf je odlučio da okamenjene ptice, koje su talasi izbacili na obalu, vrati u prirodan položaj i ambijent kako bi im podario novi, umetnički život. Brentova reportaža kroz afrička prostranstva sadržana je u njegovoj knjizi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs