Ovako se gaji

GORUĆA LJUBAV: Cvet od kojeg celo dvorište miriše do prvih mrazeva!

Ako vam se dopadne, više ne morate da je kupujete - samo pokupite osušene cvetove, izvadite seme i na proleće je opet posejte

Bašta
14:41h Autor:
GORUĆA LJUBAV: Cvet od kojeg celo dvorište miriše do prvih mrazeva!
Foto: Shutterstock

Goruća ljubav ili ageratum je biljka čiji će nas miris oduševljati čitavog leta. Reč je o jednogodišnjem cveću poreklom iz srednje Amerike sa srcolikim listovima i malim, naizgled pahuljastim cvetovima najčešće plavkaste boje.

U zavisnosti od sorte, može da poraste između 15 i 35 cm. Latinsko ime roda ageratum dolazi od grčke reči ageraton, što znači "onaj koji ne stari". To ime je ovoj biljci pridruženo zbog njenih cvetova koji cvetaju sve od ranog proleća pa do prvih jesenjih mrazeva, a u svakom trenu izgledaju kao da su se tek otvorili.

Voli sunčana mesta pa će dobro uspevati ako je smestimo na balkone na južnoj strani ili u bašti u kojima će biti okupana suncem. Privući će i velik broj pauka i pčela koje će s nje skupljati polen i nektar jer je reč o medonosnoj biljci.

Goruća ljubav najbolje će izgledati na gredicama, kao obrub staza ili u saksijama na balkonu.

Goruća ljubav
foto: Shutterstock

Niže sorte prikladne su za popunjavanje praznog prostora između trajnica, a kako bi njihova jedinstvena boja cvetova još više došla do izražaja, preporučuje se da ih sadite pored cveća bele ili žute boje.

KAKO PRAVILNO UZGAJATI GORUĆU LJUBAV?

Dobra je vest to što goruća ljubav nije zahtevna biljka, pa će nam oprostiti i ako je pokoji put zaboravimo zaliti. Ipak, tokom najvećih vrućina treba joj osigurati dovoljno vode kako bi nas, svojim plavkastim cvetovima mogla uveseljavati sve do prvih mrazeva.

Svakako, treba odstranjivati i suve cvetove kako bismo novima omogućili da niknu.

Ako primetite da su i drugi oduševljeni ovim cvećem, možete ih razveseliti tako što ćete skupljati semenke s osušenih delova cvetova. Možete ih posejati početkom proleća, pa će do leta zamirisati čitav balkon ili bašta...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs