Zasucite rukave

Jagode je najbolje posaditi u avgustu: Kako podmladiti stare sadnice da rađaju dvostruko više!

Prvo, morate da znate da jagode nisu biljke koje zasadite sada, pa ih slobodno zaboravite narednih deset godina

Bašta
12:11h Autor:
Foto: Shutterstock

Sredina i kraj avgusta najbolje su vreme da posadite jagode. Naravno, to možete učiniti i u jesen, ali tada noći već mogu da budu gladne, pa se biljke lakše razboljevaju, a koren se ne prima dobro.

 

Ukoliko sadite jagode na proleće, moraćete dugo da čekate plodove. Zato sada zasucite rukave i obezbedite dovoljan prinos jagoda idućeg proleća!

 

Evo šta treba da znate o pravilnoj sadnji jagoda:

 

  • Prvo, morate da znate da jagode nisu biljke koje zasadite sada, pa ih slobodno zaboravite narednih deset godina. Na njima se mora stalno raditi. Jagode najbolje rađaju tokom prve četiri godine na istom mestu, pa ih iskusni baštovani najčešće sade u četiri visoke leje kako bi mogli da im menjaju položaj svake godine.

 

  • Za sadnju ili promenu mesta treba izabrati oblačan dan, tako će se bolje primiti.

 

  • Jagode možete da sadite u leje zajedno sa peršunom, crnim i belim lukom, zelenom salatom, celerom, cveklom i šaragrepom, jer uz njih jagode daju najbolji prinos.

 

  • Neke biljke nikako ne smeju da se sade blizu jagoda, a to su patlidžan, krastavac, paprika, kupus i krompir.

 

Ovih 8 biljaka nije lako gajiti: Najlepše cveće koje uspeva samo retkim srećnicima! (FOTO)

foto: Shutterstock

Koju sortu jagoda je najbolje odabrati

 

Razmislite o veličini jagoda: što su krupnije to bolje. Najbolje je gajiti jagode koje daju plodove dva puta u sezoni. Neke od najboljih sorti su Elizabeth II, Selva, Elsanta, Kent, Kimberly, Bereginya, Florence, Valerie.


Kako posaditi jagode

 

  • Za jagode je najvažnije da su posađene na plodnoj zemlji koja je dobro osvetljena. Za najbolji rast, razvoj i prinos neophodan je kompost, soli kalijuma, urea i superfosfat. 

 

  • Razmak između sadnica jagoda mora biti najmanje 30-40 centimetara. Dubina mora biti tolika da se koren jagode fino i slobodno smesti, bez stiskanja i tako da se koren lepo pokrije zemljom. Ako viri iznad zemlje, tokom zime će se smrznuti. Najbolji položaj je onaj u kojem je najniži list u ravni sa zemljom.

 

  • Pre postavljanja sadnice u zemlju, u svaku rupu sipajte malo vode.

 

  • Samo prve "brkove" jagoda treba zadržati, jer su jedini jaki, a ostale treba odseći i baciti.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs