Devojčine suze

CVETNA DIVA KOJA OBOŽAVA HLADOVINU: Ovako se gaji prelepa fuksija!

U proseku može da poraste do jednog metra visine

Bašta
10:30h Autor:
CVETNA DIVA KOJA OBOŽAVA HLADOVINU: Ovako se gaji prelepa fuksija!
Foto: Shutterstock

Ako tražite biljku koja će uspevati u hladovini i ujedno oduševljavati svojim izgledom, rešenje je fuksija.

Ova biljka sa zvončićima ili, kako neku kažu, visećim suzama, ukrasna je trajnica iz porodice vrbolikovki koja je najviše raširena u suptropskoj Americi, a ima više od 840 vrsta.

Ime je dobila u čast botaničara Leonarta Fuksa, koji je radio na otkrivanju novih vrsta.

Zbog prelepih cvetova gaji se širom sveta, a prve fuksije su u engleske vrtove uvezene u 18. veku, dok je u 19. veku vladala groznica za pronalaskom najljepše boje ovog cveta. Prvenstveno se uzgaja zbog svojih lepih ukrasnih cvetova, ali neki rodovi imaju i jestive bobice.

U proseku može da poraste do jednog metra visine, a osim ljubičasto-ružičaste boje koja je najčešća u našim krajevima, može se naći i u nijansama bledoružičaste, bele i žute.

KAKO PRAVILNO BRINUTI O FUKSIJI?

Fuksija možda na prvi pogled izgleda krhko i nežno, ali zapravo je vrlo lako brinuti o njoj. Voli senovita i vlažna područja pa je tokom najvećih vrućina treba zalivati svaki dan i povremeno poprskati po lišću kako bi se vlaga ravnomerno rasporedila.

Bilo da su uspravne ili viseće, fuksije oduševljavaju svojim jarkim bojama i jedinstvenim cvetovima.

Osim potrebe za vlagom, nema drugih prohteva. Dobro podnosi okruženje drugih biljaka jer je i u divljini okružena drugim tropskim i suptropskim biljkama.

Odgovaraju joj travnate površine i drugo ukrasno cveće. Jako se dobro slaže s dalijama, ukrasnim koprivama i fitonijom, a neće se buniti niti ako se nalazi ispod drveća.

Ipak, fuksija se u našem podneblju najčešće uzgaja u saksijama kako bi se lako mogla premestiti u unutrašnjost s prvim hladnim danima, ali i kako bi vrlo jednostavno krasila naše balkone i terase

Postoje dve vrste fuksija za uzgoj u saksijama: uspravne i viseće. Uspravne fuksije se mogu uzgajati u podnim saksijama, dok se za viseće koriste viseće saksije. Kod uzgoja je važno osigurati dobro dreniranu zemlju i skloniti podmetač kako se u njemu ne bi zadržavala voda i počela da izaziva truljenje korena.

Kako mogu narasti i do jednog metra, a nikako ne vole vetar, potrebno je osigurati im potporu, što vrlo lako možete napraviti uz pomoć običnih, drvenih letvica koje se laganim vezanjem pričvršćuju uz samu stabljiku biljke.

Da biste do kraja leta i početkom jeseni uživali u predivnim bojama fuksije, ne zaboravite da uklanjate suve delove i tako omogućite pojavu novih cvetova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs