Simbol ljubavi, lepote, braka i rađanja

OVAKO SE GAJE KALE: Uz ova 2 uslova cvetaju bujno i raskošno! Evo u kojim još bojama cvetaju osim bele!

Mnogi misle da je bela jedina boja kojom graciozna kala može da nas obraduje

Bašta
Autor:
OVAKO SE GAJE KALE: Uz ova 2 uslova cvetaju bujno i raskošno! Evo u kojim još bojama cvetaju osim bele!
Foto: Shutterstock

Predivna kala je cvet je koji mami uzdahe svojom gracioznošću. Ova divna biljka dolazi u raznim bojama, a jednako lepo izgleda u kući i dvorištu. Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala, a ovaj cvet spominje se i u grčkoj i rimskoj mitologiji, gde je bio vezan u Heru, boginju braka i rođenja, i Veneru, boginju ljubavi i lepote.

Poreklom je iz Afrike, ali kale rastu i u drugim tropskim klimatskim područjima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bela kala, ova biljka cveta u različitim bojama, od bele preko ružičaste do bordo boje. Radi se o cvetu koji dugo traje i kada se odseče zbog čega je popularan deo cvetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju venčanja. Kala u vazi takođe će danima krasiti vaš dom, bitno je samo da joj povremeno odsečete vrhove.

Kale
foto: Shutterstock

Činjenica koja će obradovati mnoge je ta da je kale lako uzgajati. Ove biljke uglavnom ne zahtevaju previše pažnje. Pravilna sadnja i smeštaj kale su jedine važne stvari koje treba uzeti u izbor.

Kalu je bitno posaditi u dobro drenirano tlo. Vole boravak na sunčanim lokacijama ili u polusenci u toplijim podnebljima.

Kada se odlučite na uzgoj ovog cveta, pobrinite se da kale posadite u proleće. Rastu umereno brzo, često proizvodeći cvetove početkom ili sredinom leta. Cvetaće tokom cele sezone, do rane jeseni. Pre sadnje bitno je sačekati da prođe opasnost od mraza i da se tlo dovoljno ugreje.

Kada ih zasadite, zemlju treba dobro zaliti. Vole vlažno tlo, a godi im i mesečna doza đubriva tokom sezone rasta.

Kale
foto: Shutterstock

Nakon sadnje sa zalivanjem nemojte preterivati. Jednom kada se rizomi uspostave, kalu zalivajte jednom nedeljno ili češće ako je posebno vruće. Ako je biljka u zatvorenom u posudi, trebaće joj konstantna vlaga.

Bitna stvar koju morate imati na umu kada su u pitanju kale je ta da mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do teških.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs