recepti

SVAKI BAŠTOVAN ZNA DA OD NANE NEMA KORISNIJE BILJKE U POVRTNJAKU: Evo zašto!

Nana ili menta, je biljka koju je veoma lako gajiti u bašti. Pored izuzetnih lekovitih svojstava, ona je neophodna i u kulinarstvu

Bašta
Autor:
SVAKI BAŠTOVAN ZNA DA OD NANE NEMA KORISNIJE BILJKE U POVRTNJAKU: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Nana je višegodišnja biljka koja se 4 puta brže širi kroz baštu od uobičajnih sadnica. Baštovani je često doživljavaju kao korov, jer je u stanju da nikne svuda po bašti. Međutim, njeno širenje se može ograničiti tako što ćete je posaditi u saksiju, ili jedovno uništavati one sadnice koje su samonikle tamo ga vam nisu ni potrebne.

Nana kroz istoriju

Upotreba nane u lekovite svrhe dokumentovana je 410. godine nove ere. Rimljani su ovu biljku koristili za pravljenje parfema, kao i za aromatična pića i vina. Uz lavandu i žalfiju, nana se smatra glavnim sredstvom za smirenje želuca.

Čaj od listova nane osim što smiruju želudac, oni i izbeljuju zube i smiruju simptome prehlade.

Od nane možete da pravite:

1. Čaj

Savršen je za ublažavanje prehlade, osvežavanje daha, smanjenje mučnine. Preporučuje se deci uz užinu ili doručak.

2. Ledeni čaj za vrele dane

40 vrhova nane se ubere, opere, pa stavi da proključa. Skloni sa ringle, procedi, ohladi i doda se šećer i sok od limuna. Ostavite u frižider i služite po želji.

3. Sladoled od nane

Potrebno je: 500 ml mleka, 200 ml kokosovog mleka, 4 žumanceta, 200 g smeđeg šećera, 1 šolja svežeg lišća od mente, 50 g čokolade u listićima.

Priprema: Listove nane prokuvajte sa mlekom. Štapnim mikserom sve izmiksajte. U vrelo, ključalo mleko, dodajte umućen šećer i žumance. Kuvajte na laganoj vatri dok se sastav ne pretovri u puding. Ohladite i ostavite u firižider da se stegne. Zatim čokoladu iseckajte pa izmešajte sa sladoledom ili pospite preko. Poslužite.

Nana, Menta
foto: Shutterstock

Postoji jedna stvar zbog koje baštovani obožavaju nanu, a to je što privlači pčele. Cvet nane će privući pčele u plastenike, ali i baštu, a one će oprašiti sve ostale sadnice. I ne plašite se da sadite nanu pored ostalih biljaka, jer je nana dobar komšija koji ne narušava razvoj i rast ostalih biljaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs